Cum comentează autoritățile situația Combinatului Mechel

Închiderea uzinei ar avea efecte dintre cele mai negative asupra întregii zone. Liderii sindicali, dar și oficialii județului și reprezentanții Colegiului în Parlament au reacționat la aflarea veștii. Cu toții doresc să își dea mâna și să facă lobby pentru menținerea combinatului în viață.

Vânzarea uzinei din Oțelu Roșu pe o sumă derizorie naște speculații în ce privește seriozitatea noului investitor, care a preluat acțiunile. Cu toate acestea, oficialitățile locale și județene speră ca lucrurile să fie, totuși, în favoarea locuitorilor.

„Din păcate, veștile sunt destul de proaste. Ei au vrut neaparat să vândă, n-au găsit un client mare, un client major care să investească.  Au vândut tot la niște ruși de care gurile rele spun că sunt tot de-ai lor. Ideea e că ei vor să vândă să plece din România. Aici e și vina conducerii românești de la combinate unde sunt numai manevre și interese. Din păcate, suferă populația din Oțelu Roșu, oamenii și-ar putea pierde serviciul, dacă noul investitor nu are intenții serioase”, spune primarul orașului Oțelu Roșu, Luca Mălăiescu. Edilul-șef explică faptul că cele mai mari probleme au apărut pe final, atunci când rușii au avut un stoc de 70 de mii de tone de fier vechi, pe care l-au folosit, iar când au ajuns la ultimele 15 mii de tone au văzut că în loc de material pentru producție, numai pământ și piatră.

luca malaiescu
Luca Mălăiescu, primar Oțelu Roșu

„Au pierdut o sumă imensă, dacă e să calculăm 15 mii de tone ori 360 de dolari, cât e tona, de fier. Acesta a fost punctul care i-a determinat să ia decizia. Momentan îl vor conserva, nu s-a luat nicio decizie la nivelul conducerii”, spune edilul-șef, care a adăugat că parlamentarii din Colegiul V au făcut lobby de nenumărate ori la București.

„Altceva însă, nu poate să facă deoarece combinatul este privat. Trebuie găsit un investitor, mi-am pus și eu întrebarea cum putem duce acest combinat pe profit, am vorbit și cu actuala conducere și cu oamenii care sunt pregătiți și se poate face profit la Oțelu Roșu. Din păcate datoriile sunt foarte mari, undeva la 70 de milioane de euro, o sumă imensă, însă interesant este că la stat au achitat tot, nu au datorii, au doar la prestatorii de servicii și la achiziții”, spune Luca Mălăiescu.

Ce spun oficialii județului
În ciuda intervențiilor repetate pe la miniștri din Guvernul Ponta, parlamentarul de Caraș-Severin, Ion Mocioalcă este rezervat în ceea ce privește soarta Combinatului. „Azi nu putem să tragem o concluzie! În primul rând pentru că e o o afacere privată care e supusă legii fundamentale a capitalismului: falimentul. Nu avem un punct de vedere al noului proprietar, deci nu știm ce intenții are: redeschide, vinde active etc! Și nu în ultimul rând, Parlamentul, Guvernul sau administrația publică locală nu pot interveni într-o afacere privată. Rămâne să valorificăm intenția de a atrage investitori pe Valea Bistrei și de a crea noi locuri de muncă. Aici, putem cere sprijinul guvernului prin Agenția Română pentru Investiții Străine, de a oferi facilități investitorilor, pentru că 300 de locuri de muncă sunt importante,dar nu de nerecuperat! Se impune o discuție urgentă a investitorului cu administrația locală, chiar și cu factorii politici pentru a sti clar cine sunt și ce intentii au noii proprietari!”, subliniază Ion Mocioalcă.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

ion mocioalca
Ion Mocioalcă, parlamentar Colegiul V

Și la nivelul oficialităților județene este discutată problema Combinatului de la Oțelu Roșu. Alesul Nicolae Ștefănescu spune că problema trebuie analizată cu mare atenție. „Plecarea unui investitor nu e un lucru de aplaudat. Suma pe care a fost vândută uzina însă, trebuie să ne dea de gândit. Despre noul investitor nu dețin informații. Poate fi de bună calitate, poate nu. Dacă lucrurile nu evoluează în favoarea oamenilor, atunci valoarea tranzacției poate conduce la speculații care nu sunt în favoarea proprietarului”,  a declarat Nicolae Ștefănescu, consilier județean din partea Uniunii Social Liberale. În plus, acesta a adăugat că a purtat discuții cu parlamentarii de Caraș-Severin, care vor face demersuri pentru a identifica posibilitatea ca uzina să nu se închidă. Subiectul va fi deschis și în viitoarea ședință de consiliul județean. „Ca Parlament local trebuie să avem poziție față de ceea ce se întâmplă în județul nostru”, a concluzionat Nicolae Ștefănescu.

stefanescu
Nicolae Ștefănescu, consilier județean

Criză financiară
Combinatul din Valea Bistrei nu a depășit încă problemele legate de criza financiară. Deși s-a vehiculat că cei 470 de angajați se reîntorc din șomajul tehnic, aceasta a fost o simplă speculație, întrucât doar 30 merg la serviciu. Cea mai mare parte a muncitorilor este încă de anul trecut în șomaj tehnic. Partea proastă a lucrurilor este că societatea ar putea fi debranșată în aceste zile și de la rețeaua de alimentare cu curent electric. „Rezervă de fier vechi avem acum. Sunt 1.500 de tone pe stoc, dar producția s-a oprit din lipsă de comenzi. Am înțeles că datoriile către furnizori ar fi foarte mari și că nu și-ar mai putea susține financiar activitatea. Tocmai din acest motiv suntem amenințați și cu debranșarea de la curent”, a declarat Victor Sabău, lider sindical la Oțelu Roșu.

 

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/