Structura județeană a PDL Caraș-Severin trece prin momente dificile, pentru că numărul membrilor se diminuează pe zi ce trece. De altfel, liderul liberal, Sorin Frunzăverde a anticipat că așa se va întâmpla, însă șefii interimari ai democrat-liberalilor s-au bazat pe cuvântul edililor.
Numai în ultimele două săptămâni, la Reșița, au demisionat din PDL doi oameni de cultură: Ljubița Raichici și Nicolae Vlădulescu. Ambii sunt hotărâți să suporte urmările deciziei lor, adică să își piardă posturile de directori de la DCCPCN și Teatrul de Vest Reșița. Și când vine vorba despre primari, aleși locali și aleși județeni lucrurile stau la fel. Chiar și la nivelul unor structuri importante, precum Senat, Parlament sau Consiliul Județean Caraș-Severin, lucrurile sunt similare. Doar în această săptămână, liberalii au acceptat adeziunile a peste 100 de democrat-liberali. „Mă dezic de politica PDL. Nu am făcut acest lucru până acum din cauza oamenilor cu care eram în partid de multă vreme. Am pus umărul la efortul comun, dar mi-am dat seama că greutatea e tot mai mare”, a precizat în această săptămână directorul Teatrului de Vest din Reșița, Nicolae Vlădulescu.
„Doresc să fac parte în continuare din echipa domnului Sorin Frunzăverde. Acesta este principalul motiv. În al doilea rând, nu am afinități comune cu cei care conduc acum PDL, iar al treilea motiv este că vreau să le dau copiilor mei un exemplu de moralitate”, a precizat și directorul de la cultură, Ljubița Raichici.
Primarii pleacă și ei
Tot în această săptămână, aceeași adeziune la PNL, au semnat-o Ionesie Ghiorghioni, vicepreședintele cu atribuții de președinte de la Consiliul Județean, dar și primarul de la Moldova-Nouă, Ion Chisăliță. Asta, deși în prealabil, edilul anunțase că rămâne membru în partidul aflat la Guvernare. De altfel, cu această garanție verbală, orașul din Clisura Dunării a primit și o sumă importantă de bani de la Guvernul Românei. La fel s-a întâmplat și cu alte 21 de primării din Caraș-Severin, cu edili democrat-liberali. Cu toții însă, au părăsit barca democrat-liberală, aflată în curs de scufundare. Doar 5 primari au mai rămas în partidul aflat la guvernare.
Nicușor Vasilescu, delegat de la nivel central să reconstruiască filiala PDL Caraș-Severin, are în momentul de față o reală dezamăgire vis-a-vis de plecarea edilului de la Moldova-Nouă, mai ales că acesta îi promisese faptul că îl va ajuta să reconstruiască partidul. „M-a dezamăgit decizia de la Moldova Nouă pentru că eu am fost poate singurul care a susţinut că domnul primar ion Chisăliţă este un om de cuvânt, şi odată ce a spus că urmează un drum îl va respecta şi nu-şi va întoarce cuvântul. L-am susţinut din toate punctele de vedere, îmi doream să fim parteneri în reconstrucţia acestui partid, dar am constatat cu dezamăgire că a aşteptat până în ultimele zile ca să nu aibă concurent. E un joc ieftin şi nu mă aşteptam la asta de la domnul Chisăliţă”, a declarat Nicușor Vasilescu.
Lovitură de imagine
În timp ce membrii democrat-liberali renunță la calitatea de membru, cei care au mai rămas se confruntă și cu o grea lovitură de imagine, după ce șeful interimar al partidului, Iancu Simion Simi, a ajuns în arestul poliției pentru 29 de zile. Acesta este acuzat de de luare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Iancu Simion Simi ar fi primit de la un om de afaceri din Lugoj, pe 19 decembrie 2011, suma de 15.000 lei, printr-un intermediar, pe filiera lui Romică Anculia.
“Banii au fost primiți de primarul orașului Oțelu Roșu în schimbul încheierii unui contract finanțat din fonduri europene gestionate de APIA Caraș Severin, în valoare de 300.000 lei și a promisiunii unor viitoare contracte în valoare de 500.000 lei ce urmau a fi încheiate tot cu firmele controlate de învinuitul Jurj Tudor Ioan.În contextul faptelor descrise, inculpatul Anculia Romică Pavel, în calitatea sa de director al A.P.I.A. Caraș – Severin, și-a exprimat acordul de a acționa pentru încheierea, de către cei doi primari, a contractelor finanțate din fonduri europene, în schimbul obținerii de foloase materiale și pentru sine”, explică DNA.