Cum au fost furate bijuteriile arhitectonice din centrul istoric al Timișoarei!

Procurorii DNA au inventariat 207 clădiri istorice pe care aleșii timișorenilor și funcționari din cadrul instituțiilor publice le-au dat pe mâna mafiei imobiliare!

Potrivit rechizitoriului DNA, totul a început în momentul în ianuarie 1996, când a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist. Această lege, subliniază procurorii DNA, le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile. Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.

„Cu toate acestea, inculpații ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara ar fi vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu mai erau aplicabile acelor persoane”, susține DNA. 

Prejudiciul total cauzat statului român ca urmare a încheierii nelegale a celor 207 contracte de vânzare-cumpărare ce fac obiectul acțiunii penale este de aproape 43 de milioane de lei (9,5 milioane euro).

gif card de energie dacus 1000x100

Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură și restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii, prin revenirea acestora în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii. Dacă nu se pot recupera imobilele în cauză, Statul a cerut recuperarea prejudiciului în bani. În acest scop  s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților.

 

foto: isabellaariane.blogspot.ro

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/