Cum au dispărut „persoanele influente” din comunicatul DNA privind dosarul caselor pentru care au fost trimiși în judecată Robu și Ciuhandu!

Sute de imobile, în special din centrul vechi al Timișoarei, au ajuns, pe câțiva lei, pe mâna unor persoane cu mare influență. Procurorii DNA le-au omis în comunicatul oficial care a anunțat finalizarea rechizitoriului și trimiterea dosarului în instanță. 

În penultima zi a anului 2019, procurorii DNA – Structura Centrală au trimis în judecată dosarul privind vânzarea ilegală a 207 case, majoritatea din centrul orașului. În dosar au fost trimiși în judecată fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, actualul primar, Nicolae Robu, dar și doi foști „grei” ai Timișoarei din perioada în care orașul era condus de Gheorghe Ciuhandu: Nicușor Miuț (fost director al Direcției de Patrimoniu) și Ioan Cojocari (fost secretar al Primăriei Timișoara). În același dosar au mai fost „agățați” actualul viceprimar al Timișoarei, Dan Diaconu, fostul viceprimar Traian Stoia, dar și Martin Staia, fost director la Patrimoniu, Simona Vârlea și Gabriela Iova, juriste în Primăria Timișoara. 

Dacă în cazul lui Nicolae Robu și Martin Staia, procurorii acuză încheierea a două contracte ilegale, iar în cazul lui Stoia, Diaconu, Vîrlea și Iova încheierea unui contract ilegal, pentru Nicușor Miuț procurorii au reținut încheierea a 199 de contracte ilegale. De asemenea, în dreptul lui Ioan Cojocari și al lui Gheoghe Ciuhandu este reținută încheierea a 61 de contracte ilegale. 

„Persoanele influente” din 2017

Ancheta în cazul caselor din Timișoara vândute ilegal în baza Legii 112 a început în 2014. În 17 februarie 2017, Robu, Ciuhandu, Staia Diaconu și Stoia erau făcuți suspecți, iar DNA transmitea un prim comunicat în acest caz, arătând că este investigată vânzarea a 967 de locuințe. În același comunicat, DNA explica modul în care s-au vândut locuințe la prețuri modice unor persoane care nu aveau acest drept, indicând ca beneficiari ai vânzărilor ilegale „persoane influente în mediul social din Municipiul Timișoara”. 

„Această lege (n.r. 112/1996) le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile. Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată. Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile”, se arată în comunicatul DNA din 17 februarie 2017.

„Persoanele influente” au dispărut din comunicatul DNA

Odată cu trimiterea în judecată a dosarului privind vânzarea ilegală a caselor din Timișoara, DNA a transmis un nou comunicat de presă în care arată că au fost comise ilegalități în cazul a 207 contracte, rezultând astfel că, din cele 967 de tranzacții verificate, 760 au fost legale. În comunicatul transmis în 30 decembrie 2019, cu ocazia trimiterii în judecată, DNA descrie același context de comitere a ilegalităților și modalitate. Din comunicatul transmis în 2019 a dispărut, însă, referirea la „persoanele influente” care au beneficiat de vânzarea ilegală a locuințelor. 

„Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile. Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată. Cu toate acestea, inculpații ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile, se arată în comunicatul DNA transmis odată cu trimiterea în judecată a dosarului. 

„Persoane de care Timișoara avea nevoie”

Vânzarea ilegală a caselor pe Legea 112, la prețuri modice, către persoane care nu aveau dreptul să cumpere astfel de locuințe a „explodat” după 1998, când Comisia de Aplicare a Legii 112 a emis o notă prin care se făcea, practic, derogare de la lege. Prin nota respectivă s-a decis că se pot face vânzări de locuințe ieftine și persoanelor care nu au acest drept întrucât „există precedente”. Semnatarii notei au declarat în cursul ultimilor ani pentru ziarul „Adevărul” că nu își amintesc condițiile în care a fost emisă nota, iar juristul care răspundea de legalitatea documentului a spus chiar că nu a participat la o astfel de ședință. 

Semnatar al notei, Liviu Barbu, între timp decedat, a declarat în 2017 că își aduce aminte că după intrarea în vigoare a Legii 112 s-a pus problema în Primăria Timișoara să fie „ajutați” să își cumpere locuințe pe Legea 112 magistrați care nu aveau dreptul, dar „de care Timișoara avea nevoie”. „Erau foarte multe persoane care solicitau, iar cazul cel mai tipic îl reprezentau magistraţi aduşi de la Reşiţa, de la Arad, din altă parte care locuiau în apartamente de genul ăsta şi doreau să cumpere. Erau mari solicitări şi mari presiuni. Oamenii îşi doreau să cumpere. Încercau presiuni peste consiliu, peste primar. Nu a fost în regulă. Am semnat-o pentru că au fost excepţii. Nu au fost multe cazuri şi cu ocazia asta s-a rezolvat problema persoanelor de care Timişoara avea nevoie”, declara în 2017 Liviu Barbu, care a decedat între timp. Surse judiciare susțin că printre cei care au beneficiat, în perioada administrației Ciuhandu, de vânzarea ilegală a caselor pe Legea 112 sunt poliţişti, procurori, judecători sau ofiţeri de informaţii. Cele mai cunoscute cazuri ar fi ale fostului șef DNA Timișoara, Tamaș Schiffbeck (decedat) și a fostului procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, Vasile Bâc (pensionat). 

  

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/