Cum alegi între nou și vechi când vine vorba de cumpărarea unui apartament?

colaj 4 poze cladire veche #2

Atunci când te decizi să cumperi o locuință, alegerea dintre un apartament nou construit sau unul vechi devine o chestiune foarte serioasă. Cum faci să rezolvi dilema, fără să cazi în plasa agentului imobiliar? În primul rând trebuie să ști că fiecare dintre cele două variante vine „la pachet” cu propriile avantaje și dezavantaje, dacă vorbim despre confortul locuirii pe termen lung.

Expertul în real-estate RPC Group oferă o părere avizată despre ce avantaje au apartamentele construite astăzi.

În primul rând, un bloc nou înseamnă modernitate, design și utilități adaptate vremurilor actuale și un stil de viață complet schimbat în ultimii ani. Un avantaj principal al blocurilor noi este faptul că au pereții izolați și centrală termică proprie, iar un punct forte al noilor ansambluri rezidențiale constă în varietatea compartimentărilor. Multe apartamente moderne dispun de bucătărie deschisă și de băi semnificativ mai mari decât cele din blocurile vechi. Apartamentele noi sunt izolate termic – căci pierderile de căldură din timpul sezonului rece sunt mult reduse – ceea ce înseamnă că și costurile cu încălzirea vor fi mai mici, izolațiile sunt ignifuge – dezvoltatorii serioși respectă această cerință de bun simț, menită să asigure siguranța viitorilor locatari.

Apartamentele noi au centrală proprie, asta înseamnă că fiecare utilizator își poate regla consumul centralei în funcție de preferințele personale, iar problema pierderilor masive de energie, specifică sistemului centralizat de încălzire, este eliminată. Ce mai au în plus apartamentele noi? Într-o locuință nouă, toate finisajele și dotările, inclusiv instalațiile electrice și sanitare, sunt de ultimă generație. Și mai este un fapt care aparent este considerat neimportant, dar nu e, rezistența la cutremur. Prin simplul fapt că este nou-construit, un ansamblu rezidențial ar trebui să aibă o rezistență mult mai mare la seisme comparativ cu un bloc vechi.

O dilemă a multor familii interesate de achiziționarea unui apartament este: Se construia mai bine înainte de 1989 sau se construiește mai bine acum? Despre apartamentele vechi se poate vorbi în termeni de avantaje și dezavantaje, în funcție de cât de dispus ești clientul să vadă realitatea.

Unul dintre puținele avantaje pe care le poți lua în considerare în cazul unui bloc vechi este reprezentat de localizarea acestuia. În timp ce majoritatea blocurilor noi sunt situate în zone periferice, cele vechi sunt amplasate inclusiv în centrul orașului, zona zero. E un avantaj sau nu, asta depinde pe cine întrebi, spune expertul RPC Group, pentru că mulți fug de zonele aglomerate și sufocate de trafic, îmbâcsite și gri și preferă spațiul, aerul curat și liniștea.

Un alt detaliu care poate fi important este prezența, în cazul blocurilor vechi, a bucătăriei separate, care deși e mică, are avantajul că izolează restul locuinței de mirosurile de mâncare. Asta în timp ce în multe blocuri noi, bucătăria și livingul formează un spațiu comun, potrivit pentru cei care preferă să comande mâncare și nu să gătească așa ca pe vremea bunicii.
Un dezavantaj mare al blocurilor vechi este faptul că instalațiile sanitare și electrice sunt deseori neschimbate de foarte mulți ani. Acest lucru implică atât o performanță scăzută, dar și un nivel redus al siguranței.

În apartamentele comuniste, majoritatea afectate de uzură, o serie de renovări înseamnă de cele mai multe ori investiții financiare foarte serioase. La toate se mai adaugă aspectul ”obosit”, interior sau exterior, al scării de bloc, al vecinătăților.
Încă ceva, să nu uităm de o problemă care ne poate da frisoane serioase: locurile de parcare. În timp ce la blocurile vechi e o adevărată tragedie, pentru că atunci când au fost construite existau mașini puține, blocurile noi sunt prevăzute din start cu locuri de parcare pentru fiecare apartament. În timp ce la blocurile vechi dai ture până amețești și nu e sigur că găsești unde să parchezi, la cele noi ai loc de parcare garantat, fix și chiar marcat, fără stres și fără nervi.

Întrebarea de final este: Cum să alegi? Ar trebui să fie foarte simplu! Un apartament nou este un apartament nou: materiale moderne, instalații noi, dotări, finisaje, spații aerisite. Un apartament vechi este ca o haină purtată și  foarte purtată, pe care trebuie să o tot peticești și repari.

Pentru cei care doresc o locuință nouă, RPC Group este un partener de încredere care oferă prețuri imbatabile pe piață, fără să compromită calitatea. Cele trei principii de bază sunt: prețurile competitive, siguranța locuinței și confortul. Mai multe informații despre companie, proiecte realizate sau în stadiu de execuție, sunt disponibile pe https://www.rpcgroup.ro/ sau la telefon 0722 379 545.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/