Cultura și tradițiile ucrainene sunt promovate prin teatru în Caraș-Severin!

po 1000x100px (3)

Pe scena Casei de Cultură din Copăcele a urcat la finele săptămânii trecute trupa de teatru amator „Pasărea de foc” din cadrul Organizaţiei judeţene Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România.

Actorii au pus în scenă piesa „Familia lui Kaidaş”, o adaptare originală după povestirea omonimă a scriitorului ucrainean Ivan Neciui-Levyţkyi. Originalitatea acestei reprezentaţii constă tocmai în îmbinarea armonioasă dintre subiectul povestirii şi obiceiurile tradiţionale legate de peţit şi nuntă tipice satelor ucrainene din Maramureş. Povestirea ilustrează problemele stringente ale acelor vremuri, apărute ulterior reformei de la 1861, mai exact lipsa de perspectivă a ţăranului ucrainean şi ruinarea structurii patriarhale a satului.

„Membrii trupei «Pasărea de foc» nu sunt actori profesionişti, ci studenţi şi absolvenţi ai diferitelor facultăţi, unii dintre ei fiind deja ingineri, farmacişti, filologi, masteranzi sau doctoranzi”, a declarat cu această ocazie Liviu Romaniuc, președintele Organizației de tineret a Uniunii Ucrainenilor din Romania.

Despre importanța promovării și popularizării culturii și valorii ucrainene a vorbit, în finalul reprezentației, președintele UUR Caraș-Severin, Ivan Liber, care, de altfel, le-a și înmânat oaspeților cărți și însemne specifice organizației județene cărășene.