Cultură, cultură, dar teatrul e pe bani! Sar scântei pe scena Casei de Cultură din Caransebeș

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Spectacolele de teatru nu mai au loc pe scena Casei de Cultură din Caransebeș decât contra cost! Parteneriatul cu Teatrul de Vest din Reșița nu mai este în vigoare, iar festivalurile de copii și adulți riscă să devină istorie.

S-a încins atmosfera în sala Casei de Cultură din Caransebeș, acolo unde, din câte se pare, Teatrul de Vest din Reșița nu mai are loc decât contra cost. Informația ne-a fost oferită de managerul Teatrului, care spune că publicul din Caransebeș, format în câțiva ani, nu va mai avea parte de festivaluri de teatru din cauza unei taxe pe care, mai nou, trebuie să o suporte Teatrul de Vest dacă mai vrea să joace pe scena casei de cultură caransebeșene. Este vorba despre 15% din încasări pe fiecare spectacol.

„Teatrul a reușit să facă acolo o stagiune permanentă. Cam la 3 săptămâni, în zilele de joi, avea loc o reprezentație pentru copii dimineața și pentru adulți seara, de la 18.00. Ne-a luat cel puțin 2, 3 ani să formăm un public acolo, un public constant. Nu plăteam nimic. Teatrul își vindea propriile bilete, Casa de Cultură nu încasa nimic pentru simplul motiv că era și pentru ei o activitate culturală gratuită, nu plăteau. Iar în schimbul faptului că nu aveau nicio pretenție financiară când noi jucam acolo, fiecare festival pe care noi îl organizam la Reșița, și cel de copii – «Lumea poveștilor» – și cel pentru adulți – «New Wave» – se desfășurau patru zile și la Caransebeș. Cele două festivaluri ale noastre țin 9 zile și ultimele 4 erau la Caransebeș. Le făceam caransebeșenilor un festival de copii și unul de adulți pe an. Aici era compensarea, pentru că într-un festival trupele sunt plătite, au onorariu de spectacol, nimeni nu vine să joace pe gratis. Și noi, când mergem într-un festival, primim bani să mergem în festival, nimeni nu merge de amorul artei să joace pentru un alt public.”, a declarat Florin Ionescu pentru Express de Banat.

Cea mai mare problemă va fi cu organizarea festivalurilor la Caransebeș, mai spune managerul. „Aici nu e vorba numai de onorariile pe care le plăteam trupelor invitate în festivalul de la Caransebeș, e vorba de cazări, de transport, de mese. Totul era suportat de Teatrul de Vest. Ori în situația în care Casa de Cultură ne cere acum 15% din încasări, noi n-o să mai putem să facem și festival. Practic, publicul caransebeșean pierde festivalul de copii și pe cel de adulți. Ai încasări la festival, dar nu acoperă niciodată cheltuielile unui festival.”

Concret, în afara festivalurilor, pentru un spectacol de copii la care sala era aproape plină cei 15% ar însemna aproximativ 450 de lei. Practic nimeni nu se îmbogățește și nimeni nu sărăcește. „Nu despre asta e vorba, e vorba despre un principiu: e vorba de principiul pe care l-am avut până acum, parteneriatul și buna înțelegere.”.

florin ionescu

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Odată cu încheierea parteneriatului, nici ziua de joi nu a mai rămas bătută în cuie. „S-a întâmplat să ne dorim să mergem la Caransebeș și să nu se poată. Tot după ce a plecat domnul Cojocariu. Pentru că sala a fost dată altcuiva. Nu mai e înțelegerea că joia, la trei săptămâni, vine Teatrul de Vest. Parteneriatul a expirat, pentru că el era reînnoit anual. Mai mult decât parteneriatul scris era parteneriatul întru teatru, întru artă, întru cultură, domnul Cojocariu fiind un real om de cultură, e o enciclopedie. O să mai mergem, noi o să plătim, probabil nu mai mergem cu aceeași frecvență, dar cu siguranță nu o să ne permitem să le facem pe gratis festival. Asta n-o să ne permitem. E o pierdere mare. Sper să se rezolve.”, a mai spus Florin Ionescu, cel care a atras atenția că Teatrul de Vest prezintă spectacole și în alte localități din județ în mod gratuit: Vermeș, Oțelu Roșu, Bocșa, Măureni, Carașova, Anina, Oravița, Teregova, Băile Herculane sunt doar câteva exemple.

Am încercat să discutăm pe marginea subiectului cu directoarea Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș, Stana Stepanescu, însă nu am primit un răspuns. Așa că am cerut detalii primarului Felix Borcean, care ne-a confirmat că a fost aprobată o hotărâre de consiliu local care prevede o „taxă” de 15% din încasări. Ne-a precizat însă că urmează să aibă o întâlnire cu managerul Teatrului de Vest pentru a-i înțelege punctul de vedere, iar ulterior va discuta și cu aleșii din Consiliul Local. Primarul a subliniat că și pe vremea lui Ioan Cojocariu era stabilit un cuantum de 10% pe care Casa de Cultură să îl perceapă din încasări.

De cealaltă parte, fostul manager al instituției de cultură din Caransebeș ne-a precizat că, pe parcursul mandatului său, era stabilit un procentaj de 10%, dar acesta nu se aplica instituțiilor cu care Casa de Cultură avea parteneriat.

„Eu am zis să vină teatrul în Caransebeș pentru că bani nu are nici teatrul, nici noi. Acea taxă funcționa numai dacă nu existau parteneriate și pentru cei care erau în turnee și solicitau sală. Le ceream o anumită sumă de bani. În baza parteneriatului, cei de la Teatrul de Vest Reșița erau obligați să organizeze două festivaluri de teatru în care eu nu plăteam nimic. Erau patru zile de festival pentru copii și patru pentru adulți. Vă dați seama ce cheltuială este acolo. Eu nu plăteam nimic în baza parteneriatului. Eu am sfătuit pe toată lumea. Acum nu toată lumea cunoaște fenomenul cultural. Sunt consilieri care vor să aducă bani prin cultură. Cultura nu a produs niciodată prea mulți bani. Ea este o consumatoare, cum e și spitalul. Nu sunt instituții care să producă bani. Dacă nu pierzi prea mult ești bucuros. (…) Consilierii locali au votat, dar n-a avut cine să pledeze. Eu când mă duceam, mă luam cu ei de gât. «Votați în necunoștință de cauză. Voi nu veniți la teatru». Eu n-am văzut niciun consilier la teatru, cum să cunoască fenomenul teatral? Trebuie să faci cumva să aduci cultură aici. Îți dai seama ce costuri au ei… teatrul are cheltuieli cu deplasarea, cu promovarea, abia dacă plutesc, ca să îți mai dea și ție 15%…”, a declarat Ioan Cojocariu pentru Express de Banat.

Cel mai probabil, lucrurile se vor rezolva odată cu discuția dintre managerul Florin Ionescu și primarul Felix Borcean, iar caransebeșenii nu vor mai plăti drumul până la Reșița pentru a se bucura de un festival de teatru.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/