Cultură, credință și unitate de neam, la Reşiţa şi Caransebeş

Cea mai amplă acțiune culturală din Episcopia Caransebeșului va începe sâmbătă, 14 aprilie. Cea de-a XII-a ediție a evenimentului „Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului” se va desfășura la Reşiţa şi Caransebeş pe parcursul unei săptămâni, o perioadă în care manifestările religioase și culturale se îmbrățișează, celebrând unitatea de credință și de neam.

Conform tradiției, Zilele Credinței și Culturii sunt prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului Catedralei Învierea Domnului din Caransebeş (Duminica Tomii) și de proclamarea în Patriarhia Română a anului 2018 ca „Anul omagial al unității de credință și de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

„Pe plan local, în acord cu tema Patriarhiei Române, eparhia noastră îi va cinsti pe episcopul Elie Miron Cristea şi alte personalități din Banat care au contribuit la idealul național din anul 1918, sub genericul „Episcopul Miron Cristea și Banatul în actul făuririi Marii Uniri din 1918”, se arată în comunicatul emis de Episcopia Caransebeșului.

Din programul manifestărilor amintim: sâmbătă, 14 aprilie, începând cu ora 17:00, în Piața „General Ioan Dragalina” din municipiul Caransebeș, Corala „Armonia” din Constanța va susține un concert folcloric și patriotic. În Duminica Tomii, 15 aprilie, începând cu ora 9:00, Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” își sărbătorește primul hram, prin săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, la care participă un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Tot duminică, 15 aprilie, începând cu ora 18:00, pe esplanada Bisericii „Schimbarea la Față” din cartierul Govândari al municipiului Reșița, se va desfășura un concert susținut de aceeași Corală „Armonia”.

Luni, 16 aprilie, și marți, 17 aprilie, va avea loc, la Reșița, simpozionul național „Unitate și dăinuire. Centenarul România Mare 1918-2018“. Luni, începând cu ora 9:30, în Aula Magna a Universității „Eftimie Murgu” din Reşiţa, va avea loc deschiderea festivă printr-un recital muzical coral. În continuare, vor avea loc comunicări și cuvinte de binecuvântare din partea ierarhilor prezenți, lansarea unor volume și vernisarea expoziţiei foto-documentare „Episcopia Caransebeșului și Marea Unire din 1918”, în foaierul Universității „Eftimie Murgu”.

Joi, 19 aprilie, începând cu ora 17:00, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, se va desfășura cea de-a IX-a ediție a Festivalului Coral „Miron Cristea”, la care vor participa 13 coruri din Eparhia Caransebeșului, din Arad, Timișoara, Deva și Orăștie. Duminică, 22 aprilie, începând cu ora 17:00, la Sala de spectacole a Teatrului de Vest din Reșița, se va desfășura piesa de teatru Mironosiţele, de Victor Ion Popa, susţinută de studenții Secției de Teologie Ortodoxă Didactică a Universității „Eftimie Murgu” din Reșița și de elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/