Cu telescaunul sau cu mașina?!

Primul val de alb, fie el doar de brumă, s-a așternut deja peste stațiunile montane ale județului. Înainte ca sezonul rece de sfârșit de an să înceapă, autoritățile județene încearcă să aducă drumurile de acces la cea mai bună stare posibilă.

Inventarul mașinăriilor și al materialelor necesare pentru a asigura accesul pe munții cărășeni este aproape gata. Agenții economici care au câștigat licitația pentru a se ocupa de întreținerea drumului pe următorii trei ani se pregătesc de iarnă cu aprovizionarea „cămării” de dotări.

Drumurile județene sunt împărțite pe șapte zone și fiecare are agentul ce se ocupă de lucrările de întreținere pentru iarnă. Astfel, sunt asigurați cu nisip, materiale antiderapante și utilajele de care este nevoie. Sperăm să nu avem probleme, să acționeze agenții economici responsabili în timpul potrivit, iar căile de acces să fie curățate”, precizează Ianăș Roșeți, directorul Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat Caraș-Severin.

Pe Muntele Semenic drumurile ce leagă stațiunea de orașele apropiate sunt în stare foarte bună, Slatina Timiș-Văliug este reabilitat aproape complet și s-a lucrat și la partea Cuptoare-Văliug. Rămâne doar ca tronsonul de drum pe lungimea telescaunului ce duce pe Muntele Mic să fie asigurat cu parapeți. Dacă toamna va fi una lungă sunt șanse mari ca drumul către Muntele Mic să fie deschis pe porțiunea cu telescaunul chiar și din această iarnă. „Drumul este dat închis pe porțiunea telescaun-Muntele Mic printr-o hotărâre de Consiliu Județean din cauză că pe unele porțiuni nu avem asigurată protecția laterală, nu sunt montați parapeți. Pe o porțiune au fost montați, și din cauza lipsei fondurilor nu s-au mai putut monta și, ca să nu periclităm siguranța turiștilor, s-a închis drumul. Am făcut un demers și, în această toamnă, dacă ne permite timpul montăm acești parapeți, dacă nu, va rămâne pe primăvara viitoare, și în sezonul de iarnă 2014 sigur va fi drumul deschis”, explică directorul DADPP.

Se anunță renovări și către Semenic

Porțiunea Prislop-Semenic este sigura nerenovată, însă nici aceasta nu a fost trecută cu vederea. Dacă pe timpul sezonului de iarnă se circulă bine cu stratul de zăpadă peste șoseaua nereabilitată, în restul anului drumul încă de piatră pe alocuri este destul de supărător. „În funcție de importanța și starea altor drumuri județene, avem de gând să cuprindem în planul de reabilitare a drumurilor, pe fondurile 2014-2020, și tronsonul Prislop-Muntele Semenic”, a mai adăugat Ianăș Roșeți. Așadar, se lucrează încă, astfel încât turiștii să aibă un acces cât mai facil în stațiunile lor preferate.