Cu ochii pe camere! Sistemul de supraveghere video al orașului Lugoj va cuprinde și zonele unde se aruncă ilegal gunoaie

Înmulțirea locurilor unde unii cetățeni aruncă gunoaiele provenite de la lucrările de construcții sau din amenajări interioare repune în discuție utilitatea sistemului de supraveghere cu camere video din municipiul Lugoj.

Primarul Claudiu Buciu recunoaște că unele zone care necesită supraveghere (cele cu risc sporit de accidente sau unde se depozitează ilegal gunoiul) duc lipsă de camere video, în timp ce perimetre „moarte” (cum ar fi cele de la stadion, de la ștrand sau chiar din curtea spitalului) dispun de zeci de camere.

„Intenționăm să facem un audit profesionist al acestui sistem de supraveghere video al orașului. Suntem în curs de găsire a unei firme care să ajute în acest sens, există o procedură. Vom vedea ce s-a montat, unde s-a montat și unde este necesar să mai montăm. Pe baza auditului, urmează un plan de investiții. Vom verifica constant diferite zone, în special cele unde se aruncă deșeuri. Experiența altor orașe arată că sistemul funcționează: la Arad, după ce au fost amplasate camerele, s-a redus cu 70% cantitatea de gunoaie aruncate în locuri nepermise.”, spune primarul Claudiu Buciu.

leader board 728 x 90 px

Un alt factor de descurajare este cuantumul sporit al sancțiunilor care pot fi aplicate și de Poliția Locală, cu amenzi între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoanele fizice și 20.000 – 40.000 de lei pentru persoanele juridice care aruncă gunoiul în locuri nepermise.

Edilul-șef subliniază că, în următorii patru-cinci ani, prioritare vor fi următoarele obiective: zonele unde se întâmplă mai multe accidente (intersecții și puncte cu trafic intens), zonele cu incidență mai mare a infracționalității și locurile unde se aruncă deșeuri. Nu în ultimul rând, vor fi instalate cu precădere camere în apropierea școlilor și clădirilor publice.

„Nu are sens să instalăm camere peste tot în oraș, nu avem bani de aruncat. Pentru a evita zonele moarte, vom reevalua amplasarea camerelor. Pe unele le vom reloca, iar în alte locuri le vom suplimenta, vom achiziționa și camere noi.”, declară Claudiu Buciu.

Sistemul de supraveghere video a fost inaugurat în luna mai a anului trecut și este format din 60 de camere video fixe sau rotative de înaltă rezoluție, cu vedere pe timp de noapte. În viitor, numărul acestora va fi suplimentat cu încă 50. Camerele amplasate pe arterele de intrare în municipiu înregistrează numerele de înmatriculare ale mașinilor, iar o parte dintre ele beneficiază de zoom optic 32x.

Municipiul Lugoj mai dispune de patru camere de vederi care transmit live. Acestea sunt amplasate pe clădirea Primăriei, cu vedere spre Piața Victoriei, Casa de Cultură a Sindicatelor, cu vedere spre platou și Podul de Fier, Splaiul Coposu și Zona Unic, cu orientare spre Universitatea Europeană „Drăgan” și Podul de Beton.