Cu ochii-n beznă! Primăria Lugoj a prelungit concesiunea iluminatului public din oraș, deși acesta e vai de el…

explo 1000x200

Numeroasele sesizări ale lugojenilor privind sistemul de iluminat public din oraș, cu stâlpii de iluminat nefuncționali în cartiere și pe mai multe străzi ale municipiului sau becurile și globurile neschimbate din unele zone ale urbei și de pe aleile de promenadă ale malurilor Timișului de ani întregi au fost total ignorate de autorități.

În ședința ordinară de joi, 26 septembrie, Francisc Boldea, primarul Lugojului, a solicitat Consiliului Local să aprobe proiectul cu titlul: „Prelungirea contractului de concesiune a serviciului de iluminat public din Municipiul Lugoj”.

La întrebarea consilierului local din grupul PNL, Bogdan Blidariu, dacă este mulțumit de ELBA și de modul cum este întreținut iluminatul public la Lugoj, primarul a răspuns categoric: „Da, sunt mulțumit”. Boldea chiar a lăudat sistemul de iluminat nocturn, susținând că este unul dintre cele mai bune din țară, care a adus Lugojului importante economii la buget. „Aduceți-vă aminte ce probleme am avut înainte de 2008, când mergeau doar 1.000 de stâlpi. Era un bec la capătul străzii și unul la mijloc. Acum avem 3.200 de stâlpi care funcționează. Că se mai ard câte 50 de becuri, asta întotdeauna a fost. Dar vine și le schimbă în 48 de ore. Este clauză în contract. Numai acolo unde sunt întreruperi durează până găsesc cauza. În 10 ani de când este contractul cu ELBA avem o economie de 20 de miliarde. Suntem singurii din țară care am primit pentru becuri garanție un an. De când am modernizat am făcut 4 miliarde de lei economie la ENEL, pentru iluminat nocturn. Pentru că avem corpuri Philips, care nu s-au stricat. Avem probleme doar la Tapia și Măguri unde nu s-a modernizat și sunt corpurile vechi. E păcat să nu mergem în continuare cu contractul. Ar fi cea mai mare rușine pentru Consiliul Local să nu prelungim. Să rămână orașul fără iluminat festiv de sărbători.”, a spus primarul Francisc Boldea.

Din păcate, în ultima perioadă, acesta ne-a obișnuit cu povești din categoria „gogoșilor electorale”, unele chiar minciuni gogonate. Pentru că există zone scufundate în beznă, unde becurile nu se schimbă nici în 48 de săptămâni, nu de ore. Dacă ar fi acceptat vârsta pensionării și s-ar fi plimbat seara pe malurile râului Timiș, fie în zona Cotu Mic, fie pe Splaiul 1 Decembrie, ar fi văzut (deși greu, din cauza întunericului) că nu arde niciun bec. Iar acest lucru a fost valabil toată vara, fără nicio intervenție din partea autorităților, deși semnalele, atât prin media, cât și prin aplicația Primăriei, au fost nenumărate.

De toată jena este faptul că problemele iluminatului nocturn, vizibile atât în cartiere, cât și în centrul orașului, au fost trecute în sarcina lugojenilor, care din lipsă de educație distrug în fiecare luni și marți din săptămână becurile și globurile de pe mal și din parcuri. „Totul se întâmplă noaptea la trei. Să vedeți ce găsim luni și marți pe mal și în parcuri.”, a precizat Boldea. Proiectul a trecut în cele din urmă, la limită, cu ajutorul consilierului local Ioan Haneș, care a votat tacit, fără să ridice mâna, alături de cei nouă consilieri PSD prezenți (a lipsit Baboniu), după ce înaintea ședinței a promis grupului PNL că nu va vota proiectul. Prelungirea contractului cu ELBA s-a făcut pentru următorii doi ani, un nou cadou rușinos și defavorabil orașului făcut de administrația PSD.

banner 970 x 250