Experiment inedit pe Dealul Viilor! În locul viilor pline de struguri, un lugojean a amenajat o plantație de bambus

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Un lugojean experimentează cultivarea și omologarea unei specii de bambus provenite din China, care ar putea fi folosită la reîmpădurirea zonelor defrișate. În România, Institutul Agrotehnic din București mai are două astfel de câmpuri.

Munții și dealurile din România ar putea fi împădurite pe viitor cu o specie de bambus provenită din China – phyllostachys edulis – și grație unui lugojean care nu este impasibil la problemele legate de mediu. Acesta se numește Alexandru Takacs și este cunoscut multor lugojeni după ce a creat adevărate opere de artă în miniatură din bețe de chibrituri, cum ar fi catedrala Notre Dame sau Casa Poporului. De această dată, Alexandru Takacs a descoperit pe internet că Institutul Agrotehnic București deține două plantații unde studiază o specie de bambus ce se dezvoltă foarte bine în China, pentru a vedea cum se adaptează la clima din România. Nu a stat prea mult pe gânduri și a luat drumul capitalei pentru a le propune specialiștilor de acolo înființarea unui astfel de câmp experimental și la Lugoj, pe cheltuiala sa, pe Dealul Viilor, unde tânărul deține un teren cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, chiar aproape de marginea pădurii.

Câmp experimental

Propunerea i-a fost acceptată. „Institutul are două câmpuri experimentale și fiind în sudul țării le-am zis ce ar fi dacă am face unul și în cealaltă jumătate de Românie. M-au ajutat să cumpăr specia de bambus din Italia și cu transportul, care era foarte scump. Pe 100 de puieți am scos din buzunar suma de 2.700 de euro, însă costurile totale au depășit 4.000 de euro. Le-am plantat pe un teren ce-l dețin și văd că plantele au viață”, ne-a spus Alexandru Takacs. Omul spune că nu a privit acest lucru ca pe o afacere, ci mai degrabă ca o soluție pentru salvarea zonelor defrișate în exces. „Abia după ce testăm specia, putem să o și omologăm, fapt pentru care nu am putut nici să accesez fonduri europene pentru acest proiect și nici să asigur plantația. Dar această specie se dezvoltă foarte repede și ca o comparație acest tip de bambus este extrem de rezistent. Poate înlocui lemnul oriunde, de la fabricarea hârtiei, industria mobilei și până la construcții. Crește repede și de aceea poate fi o soluție pentru partea de reîmpăduriri. În 7-8 ani, în China ajunge la o înălțime de aproape 25 de metri. Conform studiilor specialiștilor bucureșteni, care urmăresc și dezvoltarea plantației mele, în România ar putea ajunge la o înălțime maximă de 20 de metri.”, a spus lugojeanul.

Probleme cu mistreții

STPT job 1000x200

Acesta are și o supărare îndreptată în direcția celor care ar trebui să rezolve problema mistreților și a pagubelor produse. Zilele trecute, câțiva și-au făcut de cap în plantația de pe deal și i-au distrus omului mai multe plante. A sesizat organele competente, instituții silvice și poliție, însă până în prezent nu a primit niciun răspuns.

„Prin eforul meu vreau să ajut țara, dar vedeți ce se întâmplă. Pe strada Traian Vuia umblă mistreții pe stradă, dar nu vine nimeni să-i îndepărteze. Într-o seară am dat nas în nas cu o scroafă cu trei purcei. Mi-au rupt câteva plante și mi-au scormonit tot terenul. Pagubele sunt mari și nu pot nici să-mi asigur plantația pentru că nu e omologată.”, ne-a mai declarat Alexandru Takacs.

Bambusul este o graminee gigantică care atinge înălțimi de 14-35 metri și un diametru de 8-15 cm. Fiind o specie care trăiește în zonele cu climă temperată, această plantă poate rezista în zonele în care iarna nu se înregistrează mai mult de -25°C. Deci, pe teritoriul României poate fi cultivată în zonele ceva mai calde, așa cum este partea de vest a țării și chiar Dobrogea. În mod obișnuit, odată înființată o cultură de bambus, aceasta poate fi exploatată 80-100 de ani, fără a se efectua alte lucrări de întreținere, cu excepția celor de recoltare a masei lemnoase, a mugurilor și a rizomilor.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/