Cu Nelu Popa primar, Primăria Reşiţa ascunde averile aleşilor locali!

Despre încălcarea legii la Primăria Reşiţa am scris şi s-a tot scris. Atât din perioadele administraţiilor precedente, cât şi din mandatul noului primar Nelu Popa. Şi vom continua să scriem, dacă ni se oferă cu insistenţă prilejul.

În termen de 30 de zile de la data alegerii în funcţie ori de la data începerii activităţii, primarii, consilierii judeţeni şi cei locali trebuiau, conform Legii nr. 176/2010, să depună declaraţiile de avere şi de interese anuale. Actualizarea declaraţiilor, în cazul realeşilor, trebuia făcută până în 15 iunie. În termen de 30 de zile de la primire, administraţiile publice judeţene şi locale sunt obligate să asigure „afişarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese pe pagina de Internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu”, precizează Agenţia Naţională de Integritate.

Ca să nu se spună că suntem cârcotaşi, nu am verificat acest lucru imediat după 15 iulie. Am aşteptat 50 de zile. După care am căutat declaraţiile de avere şi de interese pe site-urile principalelor trei instituţii cărăşene nou configurate după alegerile din 5 iunie: Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Reşiţa şi Primăria Municipiului Caransebeş. Concluzia: doar Primăria condusă de Nelu Popa încalcă legea! Ceea ce este, totuşi, de apreciat, ţinând cont că două dintre cele trei instituţii o respectă!

În cazul municipalităţii reşiţene, nu sunt făcute publice – din motive necunoscute încă – declaraţiile de avere şi de interese ale primarului Ioan Popa, ale viceprimarilor Adrian Dacica şi Paul Vasile, precum nici ale majorităţii consilierilor locali. Cu două excepţii: Valentin Cristian Lupşa şi Mirel Sabo, în cazul amândurora declaraţiile fiind completate conform legii, în 15 iunie 2016. Nu ştim care este situaţia concretă pentru fiecare ales local, dacă şi-a depus sau nu declaraţiile respective, cert e că acestea nu sunt postate pe site-ul Primăriei Reşiţa.

Cei vinovaţi de încălcarea legii primesc de la noi şi o veste bună. Nerespectarea termenului pentru depunerea declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi neafişarea acestora nu este o infracţiune, ci constituie doar contravenţie. Şi se sancţionează cu amendă de la numai 50 de lei la 2.000 de lei. Aceeaşi sancţiune aplicându-se şi conducătorului instituţiei respective, dacă acesta nu îndeplineşte obligaţiile prevăzute de Legea 176/2010. Nu credem însă că (milionarul?) Nelu Popa va evita transparenţa pentru 50 de lei. Deşi, pentru două bilete de intrare la Ponton, poate se merită!

UPDATE

În urma celor sesizate de Express de Banat, lucrurile au intrat în ordine și în Primăria Reșița. „Toate declarațiile sunt depuse, sunt actualizate. A fost o problemă tehnică în ceea ce privește site-ul, nu se putea remedia de azi pe mâine. În prezent sunt toate pe site”, a precizat Roxana Topală, purtătorul de cuvânt al instituției. Interesant este că problemele tehnice ce nu s-au putut remedia în aproape trei luni s-au rezolvat astăzi, în 30 de minute.