Cu cât se majorează pensiile? Marius Damian explică

Deputatul PSD Marius Damian
untitled design set 970x90 px

Ce pensii se majorează și cu ce sumă? Se mai poate ieși la pensie anticipată? Deputatul Marius Damian aduce lămuriri.

Legea nouă a pensiilor a generat un context legislativ complex, caracterizat de numeroase neclarități. Analiza detaliată a noilor prevederi este esențială pentru a evalua impactul asupra sistemului de pensii.

Majorarea cu 13,8% a punctului de pensie este pentru toate pensiile românilor, spune parlamentarul Marius Damian. Referitor la categoriile de persoane care vor beneficia de o majorare a pensiilor cu peste 80%, această majorare este de fapt o corectare a inechităților, iar din acest motiv se va aplica doar persoanelor care au muncit și contribuit la fel la Sistemul de Asigurări Sociale, dar au ieșit la pensie în ani diferiți sau au avut stagii diferite de cotizare. „Aici este vorba despre diferențele dintre femei și bărbați, care vor fi corectate, sau persoanele care au făcut parte din indemnizația minimă socială, pentru aceste persoane se vine cu o formulă de calculare și corectare a acestor inechități. Într-adevăr, din septembrie, pentru persoanele aflate în această postură, vor fi majorări care vor ajunge să depășească 20%.”, spune deputatul cărășean.

Un alt element pe care Marius Damian vrea să îl clarifice este legat de întrebarea dacă se mai poate ieși la pensie anticipat. Răspunsul este da. „În acest moment, vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 62 de ani pentru femei. Dacă o persoană are o contribuție de 40 de ani, fie că este bărbat sau femeie, se poate pensiona anticipat cu 5 ani mai devreme, fără a avea vreo penalizare. Acest lucru înseamnă că, în condițiile în care nu ai vârsta necesară pentru pensionare, dar ai o contributivitate de 40 de ani, te poți pensiona cu 5 ani mai devreme fără a avea vreo penalizare. Se poate ieși anticipat la pensie chiar și după 35 de ani de contributivitate, dar aici penalizările vor fi de până la 24%, acest lucru depinde de numărul anilor de pensionare anticipată. Pe vechea lege țin să menționez că penalizările erau de până la 30%.”, spune Marius Damian.

Tot prin noua lege, concediul de maternitate va fi luat în calcul pentru anii de pensie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/