Cu buza umflată? Firma care a executat lucrările la ștrandul din Lugoj și a oferit o garanție de 20 de ani pentru acestea a intrat în faliment!

În 2012, atunci când Primăria Lugoj a organizat licitația pentru „modernizarea” ștrandului, printre criteriile de departajare a ofertelor a fost introdus și acela al duratei garanției lucrărilor ce urmau a fi executate. Printre ofertanți a fost și SC Matcon SRL, iar garanția oferită de firma lugojeană a fost unul dintre criteriile în baza căruia a câștigat licitația pentru acest proiect.

La sfârșitul lunii ianuarie 2018, Matcon, constructorul ștrandului din Lugoj, a intrat în procedură de insolvență, administratorul judiciar anunțând toți creditorii societății să se înscrie la masa credală pentru a-și recupera datoriile. Un an mai târziu, aceeași firmă își anunță falimentul.


„Niciodată, dar niciodată, nu a mai fost introdus un asemenea criteriu de către Primăria Lugoj într-o procedură de licitație. A contat și prețul, însă nu atât încât să fie un criteriu decisiv. Matcon, firma care a câștigat licitația, a oferit o garanție de 20 de ani pentru lucrări! Nicio lucrare din România nu are o asemenea garanție. Rostul garanției era acela de a ne asigura că orice nu va merge bine timp de 20 de ani va fi reparat de constructor. Constructorul, în mod firesc, și-a calculat costul acordării acestei garanții, fapt pentru care oferta sa financiară a fost mai mare decât a altor ofertanți. Din păcate, coincidență mare, chiar cu o lună înainte de deschiderea ștrandului, Primăria Lugoj a fost înștiințată că firma constructoare a intrat în faliment. Consecința pentru ștrand este că acesta va rămâne fără garanția de 20 de ani în baza căreia s-a câștigat licitația. Primăria nu s-a asigurat în niciun mod că va putea să-l constrângă vreodată pe constructor să-și respecte garanția acordată. Mai direct, garanția a fost doar o păcăleală pentru ca licitația să fie câștigată de un anumit ofertant”, a afirmat liberalul Claudiu Buciu.

Lucrările au fost deja recepționate de către Primăria Lugoj, iar locul de agrement urmează să fie inaugurat în luna mai, după mai mult de patru ani de întârziere. Asta și pentru că lucrările la ștrandul din Lugoj au fost blocate din 2014, la un an după ce au început. Valoarea lucrărilor de reabilitare depășește 2 milioane de euro.

Șeful administrației lugojene, primarul Francisc Boldea, caută soluții pentru a nu lăsa lucrările fără garanție. „Analizăm cu juriștii ce pași trebuie să facem. Dar o să ne înscriem la masa credală și o să ne îndreptăm asupra activelor firmei, probabil. Oricum, Matcon are depusă o sumă de bani ca și garanție și respectiva sumă rămâne la noi. O să decidem în aceste zile cum acționăm”, a declarat Francisc Boldea.

Administrația Lugojului nu se află pentru prima dată în această situație. Același lucru s-a întâmplat și cu societatea timișoreană Confort, firma care a executat lucrările la stația de epurare și care acum nu mai poate fi trasă la răspundere, fiind falimentară.