Cu bani europeni, o fostă închisoare din Caraș-Severin s-ar putea transforma în muzeu

inchisoare dognecea

Administrația locală din Dognecea lucrează la un proiect ambițios, care vizează reabilitarea imobilului construit pe vremea Mariei Tereza, în care a funcționat o pușcărie.

În vara anului trecut, două încăperi ale Forumului Democrat al Germanilor din Dognecea au fost transformate într-un muzeul al mineritului, unde se găsesc de la unelte și obiecte, până la documente legate de perioada în care ortacii coborau în mină.

Pentru că spațiul alocat muzeului este insuficient, conducerea Primăriei Dognecea își dorește să extindă proiectul demarat de etnicii germani și să deschidă un muzeu, la scară largă, al mineritului în comună. Primii pași au fost făcuți deja, odată cu identificarea imobilului, pe care primarul Remus Rof îl dorește transformat în muzeu și introdus în circuitul turistic.

1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

„Ne dorim să reabilităm clădirea unde pe vremea Mariei Tereza a existat o închisoare, și să deschidem aici un muzeu al mineritului. Pentru că imobilul este mare, ne-am gândit că am putea profita și am putea amenaja și câteva camere pentru turiști, pentru că multă lume își dorește să vină la ceva aparte, păstrând, bineînțeles, și elemente din specificul clădirii. Avem documentația pentru acest proiect pregătită. Vom depune proiectul, în această primăvară, pe Programul Național de Redresare și Reziliență, și sperăm să obținem finanțarea europeană necesară pentru renovarea clădirii.”, a explicat primarul comunei Dognecea.

banner maxagro