Crucea Roșie, sprijin pentru bolnavii aflați în stare gravă la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a primit un aparat care poate fi folosit atât pentru ventilația non-invazivă, cât și pentru cea invazivă. Dispozitivul a fost donat de Crucea Roșie.

Aparatul va fi utilizat în cazul pacienților aflați în stare gravă, cu dificultăți majore de respirație, pentru a susține o frecvență respiratorie normală. În cazul acestor pacienți, ventilația non-invazivă este ineficientă.

„Crucea Roșie din România își continuă acțiunea de susținere a spitalelor în lupta cu COVID-19 și donează Spitalului <<Victor Babeș>> un ventilator de ultimă generație, în valoare de 78.250 lei. Fondurile din care s-a achiziționat acest ventilator provin din campania derulată la nivel național, România salvează România și ne bucurăm că Timișul a fost unul din beneficiarii acestor fonduri.”, a transmis Lucian Trif, directorul Filialei Timiș a Crucii Roșii din România.

Pacienții care nu pot respira spontan sunt intubați orotraheal și conectați la acest dispozitiv care asigură volumul de aer necesar organismului. Aparatul este legat la un circuit controlat de aer comprimat și oxigen medicinal, iar monitorul de control, cu care este prevăzut aparatul, afișează curbele de volum, flux, presiune și frecvență respiratorie.

 „Aparatul acesta asigură atât ventilația invazivă, adică pacientul este intubat orotraheal, dar poate asigura și o ventilație non-invazivă. Adică, furnizează anumite presiuni care susțin frecvența respiratorie optimă a pacientului.”, a spus Nicoleta Barbura, medic specialist în cadrul Secției de Terapie Intensivă a Spitalul de Boli Infecțioase.

În dotarea unității sanitare mai sunt 38 de aparate de acest fel, iar cele mai multe sunt folosite, în prezent, în tratamentul bolnavilor de COVID-19.