Crucea de la Mănăstirea Teiuș Caransebeș, reparată și mutată la Piatra Scrisă

Crucea de la Mănăstirea Teiuș din Municipiul Caransebeș a fost demontată pentru reparații, însă nu-și va mai relua locul după reabilitare. Episcopia Caransebeș a decis, la propunerea unor voluntari, să o mute la Piatra Scrisă.

Enoriașii din zona Teiuș, care frecventează Mănăstirea cu hramul Adormirea Maicii Domnului, au fost uimiți să asiste zilele trecute la demontarea simbolului Mănăstirii a cărei lumină era observată chiar și de pe Muntele Mic. După ce a fost demontată, crucea a fost ridicată de către un elicopter.

Crucea de la mănăstirea Teiuș a fost amplasată în afara perimetrului proprietății mănăstirii, deci în afara gardului împrejmuitor, fiind luminată pe timp de noapte. În ultima perioadă, din cauza intemperiilor, crucea s-a deteriorat, iar sistemul de iluminat s-a defectat, susțin surse din cadrul Episcopiei Caransebeș:

leader board 728 x 90 px

La solicitarea unor voluntari, în consultare cu părintele stareț Nicodim Buja, Episcopia Caransebeșului și-a dat acordul pentru demontarea crucii și reabilitarea ei, însemnând reparațiile la structură și aplicarea unui sistem de iluminat prin led. Odată cu acest proces, s-a propus identificarea unei locații în care crucea ar fi mai vizibilă, însă tot în preajma unei mănăstiri. În consecință, s-a propus Episcopiei Caransebeșului, montarea crucii deasupra stâncii în care este ctitoriră bisericuța veche a mănăstirii Piatra Scrisă, un loc pitoresc și mai vizibil, având în vedere circuitul drumului european. În temeiul acestei propuneri, în consultare cu părintele Ieromonah Nicodim Buja, s-a acceptat amplasarea crucii în locul propus.”, anunță Biroul de presă al Episcopiei.

În comunicat se mai face precizarea că această cruce nu reprezintă temelia mănăstirii Teiuș, fiind montată ulterior așezării pietrei de temelie, într-un spațiu care este în afara perimetrului îngrădit. În locul acestui monument, Episcopia Caransebeș anunță că va monta o cruce din lemn.