Cronicile Medici’s: Nutriția, modă sau specialitate, trend sau necesitate

Nutriția, de la latinescul „nutritio”, se definește ca fiind totalitatea proceselor fiziologice prin care organismul își procură hrana, nutrienții necesari creșterii, dezvoltării și obținerii energiei pentru desfășurarea proceselor vitale. Simona Bogdan, specialist în nutriție și dietetică la Clinicile Medicis Timișoara, ne oferă informații legate de rolul alimentației în sănătate.

Alimentaţia adecvată şi sănătatea sunt strâns corelate. Astfel, alimentația corectă este elementul cheie în prevenirea multor afecțiuni și este extrem de importantă, alături de tratamentul medicamentos, în procesul de vindecare al acestora. Hipocrate spunea «lasă mâncarea să fie medicamentul tău și medicamentul tău să fie mâncarea»”, a spus Simona Bogdan, specialist în nutriție și dietetică la Clinicile Medicis Timișoara.

Nutriția și bolile cronice

Preocupările legate de nutriție au existat încă din vremea lui Hipocrate, când au apărut și primele materiale scrise cu recomandări atât pentru omul sănătos, cât și pentru cel bolnav. „De-a lungul secolelor, prin aprofundarea continuă a cunoștințelor legate de fiziopatologia anumitor afecțiuni, s-a stabilit o relație de cauzalitate între o dietă nesănătoasă «nesanogenă» și rolul acesteia în apariția unor boli cornice. Astfel, în acest moment, cunoaștem cu certitudine importanța nutriției, a dietei în afecțiuni precum obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, cancerul, osteoporoza și chiar boli dentare. Creșterea alarmantă a incidenței și prevalenței acestor boli cronice a pus reflectorul pe acest subiect legat de alimentația zilnică și a generat nevoia de specialiști în domeniu”, a explicat Simona Bogdan.

Specialistul spune că din ce în ce mai multe persoane sunt preocupate de un mod de alimentație sănătos, de o alimentație corectă și echilibrată, însă aceasta poate să fie uneori un lucru dificil de realizat în condițiile unei vieți tumultuoase, a unui program zilnic încărcat, în care suntem asaltați de o abundență de produse alimentare și campanii de marketing extrem de atractive.

Rolul nutriționistului

Adaptarea nutriției în funcție de nevoile individuale și atenția acordată calității nutrienților aduce beneficii majore în prevenția multor afecțiuni. Aici intervine rolul specialistului în nutriție. Nutriționistul sau dieteticianul are o abordare individualizată, personalizată, specifică fiecărei persoane în parte.

„Este extrem de important să se țină cont de toate aspectele individuale, începând de la vârstă, sex, înălțime, greutate, parametrii biologici, preferințe alimentare, factori sociali (program de muncă, orar de somn, activitate fizică, suport familial, cult religios etc.) impact și status emoțional și nu în ultimul rând de boli asociate. În funcție de aceste detalii, fiecare individ în parte are nevoie de un anumit necesar caloric, format din macronutrienți (proteine, lipide, glucide), micronutrienți, vitamine și minerale. Nu există o soluție universal valabilă! Dimpotrivă, aceeași dietă poate avea efecte dăunătoare și cauzatoare de dezechilibre importante la persoane diferite”, a mai spus specialistul.

Nutriționistul sau dieteticianul trebuie să țină cont de toate detaliile și particularitățile celui care i se adresează și, în cazul pacienților cu afecțiuni asociate, să existe o strânsă colaborare multidisciplinară (medic curant, medic familie, psiholog, etc.) pentru a oferii soluții adecvate și profesioniste. „În concluzie, în zilele noastre nutriția este cu adevărat o necesitate! Recomand atât persoanelor interesate de îmbunătățirea calității vieții, cât și a celor cu afecțiuni cronice ce necesită terapie nutrițională să aleagă întotdeauna informat, să aleagă profesioniști din domeniul sănătății, specialiști în nutriție și dietetică”, a mai punctat Simona Bogdan.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/