Croaziera pe Dunăre, pericol public? [VIDEO]

Discuțiile aprinse între consilierii locali din Moldova Nouă pe tema proiectului celor zece curse de agrement pe Dunăre (vizați fiind preșcolarii și elevii de pe raza orașului), în care consilierul PSD Lavinia Almăjan își exprima atât nemulțumirea în privința alocării unei sume de bani din exercițiul bugetar pe anul acesta, cursele urmând să se desfășoare abia la anul, cât și temerea că vaporașul pe Dunăre pune în pericol viața copiilor, au ajuns la urechile administrației SC Eoliana Caraş SRL.

Reporterii expressdebanat.ro l-au contactat pe Flavius Bălășoiu, administrator Eoliana Caraş (începând din 27 iulie 2018), pentru a clarifica dacă este sau nu riscantă o croazieră pe Dunăre în momentul acesta, dacă vaporașul pe care îl administrează prezintă defecțiuni tehnice. Iată poziția oficială a celor de la Eoliana Caraş, prin vocea lui Bălășoiu: „În momentul de față, nava este oprită din motive de reabilitare. Mai exact, de schimbare a motoarelor și, implicit, a guvernării navei. Anul trecut, în luna octombrie, s-au alocat bani în Consiliul Județean pentru această operațiune. Din ultimele discuții avute la Consiliul Județean cu domnul vicepreședinte Ionuț Popovici, cu șefii de departamente de la Consiliul Județean, dar și cu domnul primar Adrian Torma, s-a căzut de comun acord ca, la sfârșitul lunii noiembrie, poate chiar decembrie 2018, să se finalizeze toate aceste proceduri tehnice. Având în vedere sezonul rece, navele fiind puse la iernat, nu sunt nici turiști și nici nu se efectuează curse în această perioadă! Expertiza navei a fost făcută, urmează să fie finalizat caietul de sarcini și schimbarea motoarelor”.

Întrebat dacă, până la data preluării administrației la Eoliana Caraş (27.07.2018), au fost efectuate croaziere pe fluviul din proximitatea orașului Moldova Nouă, Bălășoiu clarifică: „Bineînțeles! Și, dacă nu mă-nșel, chiar până la data de 03.07.2018. Ulterior acestei perioade, căpitanul navei a considerat că motoarele sunt într-o situație destul de neclară și a preferat să nu mai facem curse, așteptând să se schimbe motorizarea și, implicit, refacerea guvernării, din moment ce bani au fost alocați cu un an în urmă”.

În ceea ce privește punerea în pericol a turiștilor/pasagerilor (până la data sistării activității), administratorul demontează orice speculație: „Nu exista absolut niciun risc! Oprirea plimbărilor, la data despre care vă povesteam mai sus, a fost o decizie luată de comandant, de mine, dar și de ceilalți marinari din motive de reabilitare”.

Temerea invocată de Lavinia Almăjan, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Moldova Nouă, potrivit căreia aceasta nu și-ar urca copilul într-o ambarcațiune defectă, dar și nemulțumirea alocării unei sume de bani din exercițiul bugetar actual, cursele de agrement pentru școlari și preșcolari urmând să fie efectuate anul viitor, îl fac pe Bălășoiu să comenteze: „Din punctul meu de vedere, există posibilitatea ca aceste curse să se desfășoare începând cu luna mai până în septembrie (dacă timpul ne ajută). Cât despre spusele doamnei consilier, aș putea doar să spun că, din ce am citit pe proiectul de hotărâre a Consiliului Local Moldova Nouă, era stipulat ca acele curse să fie efectuate în decursul anului școlar. Ceea ce înseamnă: 10.09.2018-15.06.2019. În momentul de față, mă gândesc că primarul Torma ar fi pus acest proiect pe ordinea de zi doar pentru simplul fapt că ar fi avut disponibili acești bani pentru a plimba copiii cu nava. Cred că, dacă în noiembrie, decembrie sau poate chiar ianuarie 2019 se va face modificarea motoarelor și, implicit, a guvernării navei, vom putea efectua acele curse poate chiar începând cu lunile aprilie-mai. Mă gândesc și la faptul că primăria ar fi luat în considerare că ar putea să nu beneficieze de această sumă de bani în ianuarie-februarie 2019, de aceea a optat să aloce banii din acest exercițiu bugetar. Iar dincolo de orice speculații, nu mi se pare normal, având acest vas de croazieră, copiii din localitate să nu beneficieze de acest bun”.

YouTube video


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/