Topul datornicilor la bugetul de stat!

Mediul de afaceri de la nivel de județ dă mari bătăi de cap Fiscului atunci când vine vorba despre recuperarea banilor adunați sub formă de datorii. Lista neagră de la Finanțe vizează în primul rând mediul privat, care de doi ani pare să își dea ultima suflare din punct de vedere economic.

Criza financiară și-a pus puternic amprenta asupra mediului de afaceri cărășean, iar în ultimii trei ani tot mai multe companii au părăsit piața muncii. Cei care încă țin cu dinții să se mențină la limita insolvenței însă adună milioane de lei sub formă de datorii la bugetul de stat. Dacă până în 2013 sumele erau acceptabile, anul acesta Fiscul atrage atenția asupra fenomenului de creștere constantă a arieratelor.

De la începutul anului și până la sfârșitul lunii aprilie, 66 de datornici s-au înscris cu brio pe lista neagră a contribuabililor cu arierate care depășesc suma de 100 de mii de lei. Dintre aceștia, foarte multe sunt societăți private care se chinuie de ani buni să iasă de sub stigmatul rău platnicilor.

Lista datornicilor pe anul 2014 este deschisă de societatea L’Italiano SRL care ocupă un rușinos loc trei, cu datorii care depășesc un milion de lei, asta după ce în anul 2013 se afla pe locul opt al aceleiași liste. Imediat în topul rău platnicilor se găsește și AquaCaraș SA, pe locul patru, cu arierate în valoare de puțin peste un milion. Și Hercules SA, Reșița Reductoare sau Ecologica Oravița s-au înscis cu ușurință pe listele negre de la Finanțe. Chiar dacă datoriile adunate în acest an de cele trei societăți nu depășesc un milion de lei, acestea reprezintă totuși o verigă puternică în lipsa banilor la bugetul de stat.

Nici societatea Prodmec nu a scăpat din vizorul Fiscului, aceasta înregistrâd datorii de aproape 130 de mii de lei. La coada listei celor 66 de restanțieri la plata arieratelor către bugetul de stat, se afișează Spitalul Orășenesc din Modova Nouă, care se zbate încă de anul trecut să intre în grafic atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere medical. Datoriile pe care spitalul le-a înregistrat în 2014 depășesc cu puțin valoarea de o sută de mii de lei.

Toate societățile comerciale, foarte multe dintre ele din mediul privat de afaceri, au reușit să adune, numai în primul trimestru al acestui an, datorii în valoare totală de aproape 20 de milioane de lei.

Alarmant este și nivelul în creștere al insolvenței la nivel de județ. Numai în primul trimestru al acestui an peste 97 de debitori au intrat în insolvență, iar valoarea totală a creanțelor se apropie vertiginos de 31 de milioane de lei. Suma nu pare de speriat pentru mulți decât în momentul în care se face o comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, atunci când insolvența a lovit în doar 38 de debitori, sumele fiind de trei ori mai mici decât anul acesta.

În primul trimestru al acestui an 97 de debitori persoane juridice au intrat în insolvenţă, valoarea totală a creanţelor faţă de bugetul general consolidat fiind de 30.744.186 lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013, când au intrat în insolvenţă doar 38 de debitori, valoarea creanţelor fiind de aproximativ 7.460.000 lei”,a explicat Mihaela Nicola,  directorul unităţii fiscale din Caraş-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/