Părinţii îşi cumpără micuţii

Chiar dacă sunt bine îmbrăcaţi şi au telefoane sau tablete de ultimă generaţie, majoritatea copiilor din România plâng zilnic sau se îmbolnăvesc. Asta, de dorul părinţilor care mai mereu sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Durerea acestora poate fi alinată numai cu ajutor specializat. Mii de copii au ajuns să beneficieze de sfaturile psihologilor, ale profesorilor şi asistenţilor sociali din toată ţara, oameni care le-au întins o mână atunci când erau la un pas de a mări statisticile abandonului şcolar ori ale delincvenţei juvenile. Au făcut împreună teme, s-au jucat, au mers în excursii şi, împreună, au trecut mai uşor peste lipsa celor dragi.

Impactul psihologic produs de părintele care îşi lasă copilul acasă în timp ce el pleacă să muncească în străinătate este copleşitor, indiferent de vârsta tânărului. „În funcţie de asta, apar şi reacţiile: la copilul preşcolar apare adesea o anxietate de separare fixată pe bunica, care de obicei ia rolul mamei. De cele mai multe ori, aceşti copii sunt retraşi şi participă cu greu la activităţile de grup, însă printre ei sunt şi aceia care sfidează regulile şi care fac totul pentru a atrage cât mai mult atenţia celor din jur, chiar dacă prin acest lucru înseamnă ca ei să fie pedepsiţi”, a declarant, pentru Express de Banat, renumitul psiholog reşiţean Oana Erena.

Care ar fi soluţia?

Din dorinţa părintelui de a-i oferi copilului său o viaţă mai bună, efectul produs este de cele mai multe ori unul opus. Astfel, cel mic este învăţat inconştient că iubirea este înlocuită de obiectele materiale primite. „O soluţie pentru a evita astfel de situatii este aceea ca părinţii să găsească variante cât mai scurte în care să fie plecaţi de acasă, iar dacă este posibil, să alterneze, astfel încât în perioada în care mama este plecată, tatăl să fie acasă cu cel mic”, a mai adăugat psihologul Oana Erena.

Mult mai multe astfel de cazuri se regăsesc în mediul rural. Sufletul celor mici le plânge de fiecare dată când îşi amintesc de părinţii lor plecaţi la mii de kilometri distanţă, acest lucru putând fi observat mai ales în ochii lor. Chiar dacă în judeţul Caraş-Severin această situaţie nu se doreşte a fi vizibilă, durerea copiilor nu poate fi ascunsă, comportamentul lor vorbind de la sine.

copil trist  copii in grija bunicilor

Copiii suferă în absenţa părinţilor                              Bunicii se ocupă de micuţi

La nivel naţional, în jur de 80.000 de copii români au cel puţin un părinte plecat la muncă, în străinătate.

Foto: www.ele.ro, www.evz.ro


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/