Criza din Primărie se apropie de final! Peste 50 la sută din datorie a fost achitată!

Cu banii de combustibil și salariile în urmă, administrația locală a orașului se străduieşte să încheie cu situația financiară supărătoare. Astfel, într-o lună şi jumătate situația va fi deblocată și lucrurile vor intra pe făgașul normal.

Problemele cu care s-a confruntat administrația locală din Oțelu Roșu în luna trecută se întind și pe septembrie. Angajații Primăriei sunt primii care au de suferit de pe urma datoriilor lăsate moștenire de către vechea administrație. Aceștia abia și-au luat salariile pe luna trecută. „Am traversat o perioadă mai dificilă, am rămas în urmă cu salariile o lună de zile, de abia acum câteva zile am terminat de achitat pe luna precedentă, iar acum am semnat salariile pentru primar, cotabilă-șefă și secretară. Noi ne-am luat salariile ultimii. De asemenea, am avut probleme cu combustibilul, am avut combustibilul oprit circa trei zile, am rezolvat și cred că această situație va persista încă 40-50 de zile”, a explicat primarul orașului.

Cele aproape două luni în care criza financiară continuă sunt terenul de așteptare pentru prima tranșă din vânzarea unui teren. Administrația locală a vândut o parcelă de teren societății Creative Power, cea care va investi în panouri fotovoltaice pe care le va monta pe acea bucată de pământ. Prima tranșă trebuie să intre în conturile Primăriei peste 40 de zile, iar banii vor fi folosiți pentru plata tuturor datoriilor active la momentul actual. „Prima tranșă se ridică la valoarea de 130 de mii de euro. La rugămintea mea ei au plătit un avans de 10 mii de euro, deși nu era prevăzut. Astfel, 120 de mii de euro, circa 5 miliarde de lei vechi în banii noștri, vor acoperi arieratele și facturile la zi sub 30 de zile și am avea salariile achitate”, a precizat Luca Mălăiescu.

Partea bună este că, după achitarea tuturor facturilor și salariilor restante, administrația locală va reduce substanțial datoria moștenită de la vechea conducere. Vor rămâne cele 2 milioane de lei creditul la bancă și amenda de 700 de mii de lei, primită de vechea administrație în urma sesizării Curții de Conturi  deoarece banii pentru achitarea arieratelor și cofinanțarea la proiectele pe fonduri europene nu au fost folosiți conform legii. „Pot spune că, din momentul ce se va plăti această tranșă, Primăria Oțelu Roșu din  cele aproape 70 de miliarde de lei vechi, adică 7 milioane RON, cât am găsit datoria acum un an de zile,  va rămâne cu 27 miliarde de lei  vechi”, a mai adăugat edilul-șef.

De altfel, conform hotărârii de Consiliu Local, au fost anulate penalitățile celor cu debite la administrația locală și în acest mod oamenii au început să vină să își plătească taxele și impozitele. „Lumea a început să achite, se reduce debitul văzând cu ochii și acest lucru mă bucură. Primăria Oțelu Roșu nu mai rămâne agățată cu datorii istorice de ani și ani de zile, datorii istorice care mă obligă să  plec capul atunci când mă duc la Consiliul Județean, la Finanțe sau chiar la Guvernul României să cer bani pentru Oțelu Roșu, atunci când oricine poate vedea că orașul are de recuperat foarte mulți bani”, a completat primarul.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online dacus 05 iulie 2024 Stiri Timisoara Publicitate online Brantner 1000x100px

Datoriile istorice înregistrate însă sunt departe de realitate, pentru că nimeni nu s-a ocupat să scoată de pe lista datornicilor firmele aflate de ani buni în insolvență. De această procedură se ocupă la ora actuală angajații Primăriei, astfel încât cele  900 de mii de lei care apar la firmele in insolvență sau inexistente vor dispărea de pe spatele Primăriei.  „Suntem aproape de finalizarea ștergerilor din calculatoare. Astfel,  vor apărea doar 3 miliarde de lei vechi, o sumă reală. Același lucru se va întâmpla și la persoanele fizice și sperăm ca la sfârșitul lunii să fim aproape la zero, să știm exact pe ce dansăm și pe ce ne bazăm”, a încheiat primarul.

Așadar, se va finaliza în curând cu datoriile care atârnă deasupra administrației, iar într-un an de zile se poate observa că s-au făcut eforturi considerabile pentru a se ajuge la zi cu situația, dar și pentru a se schimba cât mai mult posibil aspectul orașului.

 

stiri Timisoara publicitate si promovare online banner maxagro Stiri Timisoara si Resita STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/