Criza din cutia milei aduce datorii

Criza din ultimii ani a adus parohiile din Caraș-Severin în imposibilitate de plată. Spre exemplu, numai Protopopiatul Oravița are o datorie la bugetul de stat care depășește un milion de lei. Oficialii de la Episcopie admit că motivul este puterea financiară scăzută a oamenilor.

Criza îi ajunge din urmă și pe slujitorii Domnului, cărora le-a scăzut puterea financiară din cauză că sumele de bani care se adună în cutia milei sunt tot mai mici. În plus, criza financiară prin care trec locuitorii județului face ca tot mai mulți enoriași să rămână restanți la plata cultului pe care bisericile îl încasează. Astfel că, situația dificilă prin care trec credincioșii se răsfrânge asupra bisericilor, care adună și ele datorii importante la stat.

Așa s-a întâmplat și cu Protopopiatul Oravița, care nu doar că are de plătit sume importante către fisc, ci este și unul dintre cei mai mari datornici la stat din județul Caraș-Severin. Suma restantă se ridică la 1,2 milioane de lei. Oficialii de la Episcopie cunosc situația, dar sunt convinși că lucrurile se vor rezolva. „La Oravița sunt probleme financiare pentru că zonele sunt sărace și este greu de adunat fonduri. Banii provin din plata cultului, vânzarea de lumânări și, bineînțeles, din cutia milei”, a declarat pentru „Express de Banat”, Casian Rușeți, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Caransebeșului. Acesta a adăugat că situația este sub control, mai ales că reprezentanții Protopopiatului au găsit înțelegere la conducerea fiscului. „S-au purtat discuții, se va face o eșalonare de plată potrivit legii, astfel că lucrurile se vor îndrepta”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

leader board 728 x 90 px

Topul celor cinci datornici
De altfel, la sfârşitul lunii iulie 2012, arieratele bugetare rămase de recuperat la nivelul judeţului Caraş-Severin sunt în sumă de 108 milioane lei. Astfel că, inspectorii fiscali fac eforturi ca să recupereze datoriile.

Principalii contribuabili care înregistrează obligaţii restante la bugetul general consolidat al statului la data de 31 iulie 2012 sunt:
1. S.C. VOX PETROL SRL PETNIC, cu suma de 6, 2 milioane de lei

2. S.C. GOSTRANS ANINA, cu suma de 4, 4 milioane de lei

3. FABRICA DE PRODUSE LACTATE ORAVIŢA, cu suma de 3 milioane de lei

4. S.C. HIMOMONTAZA- TRANSIOMONT SRL REŞIŢA, cu suma de 1, 6 milioane de lei

5. PROTOPOPIATUL ORTODOX ORAVIŢA, cu suma de 1,2 milioane de lei

Primii 100 de contribuabili înregistrează circa 50 la sută din totalul arieratului la bugetul general consolidat al statului.

FOTO: “Sătmăreanul”