Agenții economici din Caraș-Severin, dar și reprezentanții la vârf ai învățământului universitar și preuniversitar au fost invitați astăzi să ia parte la o dezbatere pe tema locurilor de muncă din oraș. Acțiunea a fost organizată de Primăria Reșița.
Adesea invocată absența investitorilor, administrația locală a ținut să atragă atenția asupra faptului că și firmele care există în momentul de față pe piață se confruntă cu o criză acută de personal. Tocmai în ideea identificării acestor lipsuri, Primăria Reșița i-a invitat pe cei responsabili să analizeze problema și să propună soluții.
Prefectul județului, Silviu Hurduzeu, a prezentat facilitățile oferite de Guvern pentru firme, în timp ce oficialii AJOFM și-au făcut reclamă la programele pe care le derulează. În plus față de aceștia, au mai venit și inspectorii școlari care formează doar specialiști din punctul lor de vedere, însă una peste alta, deși la stadiu declarativ și de programe lucrurile merg strună, în realitate oamenii de afaceri se confruntă cu lipsa unei piețe de selecție a personalului.
,,Ducem o lipsă acută de specialiști. Am avea nevoie de 30 de lăcătuși plus vreo 12-13 sudori. Ducem lipsă de lăcătuși bine calificați, dar și de tineri bine pregătiți, ieșiți din școală dornici să învețe meserie. Nu este posibil să lucrăm doar cu personal îmbătrânit. De 5 ani mă rog de școli să facă o clasă de sudori sau de lăcătuși sau măcar mixtă, dar nu am reușit această performanță, deși toată lumea manifestă deschidere, iar celor care ar urma cursurile le-am promis o bursă. Să nu uităm că nici salariile pe care le oferim în companie nu sunt mici. Cel mediu ajunge la 1.900 de lei. Sunt și lăcătuși care câștigă și 3.000, 4.000 de lei, dar nici așa nu este atractivă oferta, pentru că nu avem de unde selecta”, a spus Ion Văduva, patronul unei firme din Reșița care produce marfă pentru export.
De aceeași părere a fost și șeful de resurse umane de la TMK. ,,Chiar dacă informația ajunge la public cu privire la faptul că se fac angajări, dacă cei care se prezintă la noi pentru selecție nu sunt bine pregătiți nu îi angajăm și vă spun faptul că de multe ori cerințele au fost minime, dar nici măcar așa nu am reușit să facem încadrările. La TMK, până în 2020, am putea face un necesar al meseriilor de care avem nevoie, dar e nevoie așa cum spuneam de personal calificat”, a spus șeful de resurse umane al TMK la întâlnirea de astăzi. Aceeași problemă a fost pusă în discuție și de rectorul Universității ,,Eftimie Murgu” din Reșița, Doina Frunzăverde, care a luat parte la întâlnirea de astăzi. Aceasta a precizat că în ultimii 4 ani sunt 8.000 de tineri care nu au reușit să ia bacalaureatul și despre care nu știe nimeni ce fac sau cu ce se ocupă.
Joburi fără personal
Până ca școala să formeze specialiști, firmele care derulează activități în oraș nu au cu cine să facă acest lucru. Oficialii Primăriei Reșița spun că, potrivit statisticii pe care o dețin, în momentul de față ar fi disponibile circa 600 de joburi, dar care nu pot fi ocupate din același motiv.
,,Numai în ultimii doi ani, Autoliv și Prodmec au creat 400 de locuri de muncă. Și vreau să vă spun că este a doua oară când ne vedem în decurs de două luni pentru că ne dorim să devenim un oraș sigur și atrăgător”, a spus Mihai Stepanescu, primarul municipiului Reșița.
În concluzie, lipsa de specialiști de pe piață este generată și de dezinteresul tinerilor care nu pot lua bacalaureatul, și de salariile mici, care îi împing pe aceștia să plece peste granițele țării, dar și de lipsa unei oferte educaționale adaptate la nevoia oamenilor de afaceri din oraș.