Criză de medicamente anti-COVID-19 în Timișoara. Spitalele, dependente de următoarele tranșe

gloves g88da67422 1280
untitled design set 970x90 px

Două dintre medicamentele pe care medicii le administrează în spital pacienților cu Covid-19 ajung cu greu pentru toate cazurile de infectări din ultima perioadă. La Spitalul Județean din Timișoara, cantitatea de Remdesivir distribuită este la limită, iar dozele de anticorpi monoclonali sunt mai mereu insuficiente. 

Spitalele din Timișoara nu fac excepție de la situația tuturor celorlalte unități medicale din țară care tratează pacienții cu COVID-19. Există și aici câteva deficiențe de aprovizionare cu medicamente, admite Raul Pătrașcu, directorul Spitalului Județean din Timișoara.

„Există trei clase de medicamente: Remdesivir, Favipiravir și Tocilizumab. În ceea ce privește Favipiravirul – îl putea lua fără probleme în cantități mai mult decât suficiente de pe piața liberă, Remdesivirul e distribuit spitalului prin Unifarm și DSP-uri. Cantitatea distribuită este cumva tot timpul la limită și suntem dependenți de următoarea tranșă, deci e foarte greu să stăm liniștiți, cu greu putem spune că ajunge pentru pacienții pe care îi avem. Iar în ceea ce privește Tocilizumab, anticorpii monoclonali, el vine la fel, există un unic distribuitor și se împarte prin Ministerul Sănătății, ulterior DSP către spitale, iar dozele sunt mai mereu insuficiente. Știu că aceasta e o problemă care există la nivel național și probabil la nivel european, dar deocamdată putem spune că situația este cât de cât sub control, pentru că nu au existat pacienți la care să nu le putem administra tratamentul.”, a declarat Raul Pătrașcu.

Și la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara medicii fac eforturi ca să asigure medicamentele pentru toți pacienții cu COVID-19.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Aceste stocuri de medicamente se verifică zilnic și zilnic se fac raportări și cereri pentru suplinire de medicație. În ceea ce privește disponibilitatea lor, aceasta există pentru pacienții internați la noi. Cu mențiunea că, din păcate, Tocilizumabul, cel pe care îl folosim pentru formele moderate și severe, în momentul de față este disponibil pentru un singur pacient. Există încă un alt medicament care poate fi folosit la acești pacienți, dar el inhibă un alt tip de interleukine, adică în momentul în care se declanșează această furtună de citokine, nu interesează o singură linie, de obicei interesează mai multe. Deci există cumva o medicație care să suplinească, dar aceste medicamente sunt distribuite în continuare de Ministerul Sănătății. Se fac sesizări și aceste medicamente sunt în stocuri vizibile pentru Ministerul Sănătății. Este o evaluare care se poate face în timp real de minister, există această platformă unică și se pot verifica, în special medicația de Covid.”, a declarat Diana Manolescu, directorul medical al spitalului.

În Timișoara se observă totuși o scădere a presiunii asupra sistemului medical, numărul de internări fiind mai mic în ultimele zile comparativ cu săptămânile trecute, cel puțin la Spitalul Județean.

„În ultimele zile se poate decela o scădere a presiunii atât pe UPU, cât și pe numărul de internări, atât pe zona roșie principală, cât și pe zona roșie Bega și pe zona roșie pediatrie, au scăzut numărul de internări și avem chiar locuri libere. Rămâne o problemă pe partea de ATI, cazurile critice, din păcate acolo presiunea nu a scăzut, sunt pline în continuare.”, a declarat managerul Spitalului Județean.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/