Nu mai sunt bani pentru carburant!

Modul în care este finanțat Serviciul Județean de Ambulanță a ridicat astăzi o serie de discuții în cadrul Colegiului Prefectural. Asta pentru că subfinanțarea instituției se răsfrânge mai ales asupra pacienților din Caraș-Severin, care au rămas și fără spitale.

Unul dintre cele mai importante subiecte dezbătute în cadrul Colegiului Prefectural care a avut loc astăzi, la sediul Palatului Administrativ, se referă la Serviciul Județean de Ambulanță. Directorul instituției, Daniela Popescu, a adus în atenție un subiect foarte grav. Acesta se referă la subfinanțarea instituției, căreia de la o lună la alta nu îi mai ajung banii pentru carburant. „Avem o datorie neachitată la finanțe. Luna trecută, de exemplu, am avut bani doar parțial pentru carburant și pentru salarii”, a spus astăzi directorul Serviciului Județean de Ambulanță Caraș-Severin. Daniela Popescu a adăugat că s-a ajuns în această situație atât ca efect al subfinanțării, cât și din cauza deturnării de fonduri pe care au depistat-o oficialii de la Direcția de Sănătate Publică, în perioada în care fostul director a condus Serviciul.

În ceea ce privește subfinanțarea, aceasta provine din modul în care Casa de Asigurări de Sănătate alocă fonduri pentru instituție. „Potrivit legii, la momentul în care se structurează bugetul se ține cont de numărul populației și în niciun caz de suprafața județului Caraș-Severin, care este al doilea ca mărime din țară, ceea ce nu este corect. În plus, relieful este unul greu accesibil, iar trei dintre spitale au fost desființate, astfel că distanțele care trebuie parcurse sunt foarte mari”, a adăugat Daniela Popescu.

Dat fiind contextul, prefectul de Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, la sesizarea celor prezenți, a luat decizia să transmită o adresă mai marilor de la Guvern, în care va solicita ca suprafața județului să devină un criteriu atunci când se alocă fondurile pentru Ambulanță. „Vom face o adresă privind finanțarea, iar până atunci sperăm să vină o nouă rectificare bugetară”, a declarat prefectul de Caraș-Severin.