Criză de funcționari publici. Fug în mediul privat sau dezertează în străinătate!

Municipiul Caransebeș, la fel ca multe alte primării din Caraș-Severin, pierde funcționarii publici. Angajații primăriei municipiului aleg să lucreze în sectorul privat unde se plătește mai bine, în detrimentul instituției publice care a investit în pregătirea acestora.

Potrivit primarului Marcel Vela, în ultimul an se înregistrează un fenomen foarte grav de părăsire a locului de muncă de către funcționarii publici, dar și de către personalul contractual. Oamenii aleg să  lucreze în străinătate pentru că salariile în administrația publică, stabilite prin lege, sunt foarte mici.

„În ultima perioadă am înregistrat demisiile sau suspendarea contractului de muncă, dar și solicitări de concediu fără salariu de la mulți tineri care lucrează în primărie, de la serviciile cadastru, urbanism și amenajarea teritoriului, proiecte și programe, de la Domeniul Public, având în vedere că și arhitecții, și topografii în mediul privat câștigă mult mai bine.  În acest sens, Consiliul Local a aprobat ca posturile vacante să fie transformate în posturi pentru tineri debutanți fără a mai fi nevoie de experiență. Să oferim celor care termină o facultate în domeniu o șansă de a se angaja ca debutant și de a învăța de la angajații mai experimentați din administrația publică locală”, a precizat edilul urbei, Marcel Vela, pentru Express de Banat. În acest fel, tinerii se vor alătura colectivului bine pregătit profesional din Primăria Municipiului Caransebeș.

Sindicaliștii vociferează

În paralel cu semnalele de alarmă trase de primari, sindicaliștii trimit constant adrese președintelui României, prin care își exprimă supărarea pentru faptul că sunt desconsiderați. „Cum poate exista o Românie puternică în Europa în condițiile în care aproximativ 65 la sută dintre angajații administrației publice sunt plătiți cu salariul minim pe economie? Această realitate nu afectează conceptul unei Românii puternice? Politica salarială a Guvernului României, care menține funcționarii publici la nivelul salariului minim pe economie, dublată de interdicția legală a derulării altor activități aducătoare de venit, culpabilizează Guvernul în proliferarea corupției”, se arată în comunicatul emis de Sindicatul National al Funcționarilor Publici și transmis în aceste zile președintelui Klaus Iohannis.

Funcționarii amenință cu mișcări de protest în acest sens. De altfel, recent, angajații din 20 de primării din Caraș-Severin au intrat în grevă generală pentru o zi, dar mișcările sindicale vor continua.

Comments

  1. functioanaru la ghiseu says:

    lasa ca se compenseaza cu pensiile speciale votate de Senat pentru alti functionari publici, care au insa norocul de a lucra la Parlament……