Criză acută de locuri în creșele de stat din Timișoara. Sute de copii mici au rămas pe dinafară

cresa

E tot mai evidentă criza de locuri în creșele publice din Timișoara. Doar unul din 3 copii de până la 3 ani a prins loc, în acest an, în instituțiile de îngrijire de stat. Nu există nicio soluție, spun autoritățile. Doar să se construiască alte creșe, de la zero, în oraș. Primăria are în plan ridicarea a 4 noi instituții de acest gen, dar va mai dura.  

La Timișoara, potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean Timiș, 728 de cereri au fost depuse pe cele 252 de locuri disponibile pentru înscriere. Altfel spus, pentru 476 de copii nu s-a găsit niciun loc disponibil în aceste instituții, la stat. Spre comparație, anul trecut au fost disponibile 336 de locuri pentru care au fost depuse 820 de cereri. Diferența de locuri între anul trecut și acum, spun cei de la Inspectoratul Școlar Timiș, este dată de numărul copiilor care au mai rămas încă un an în creșe, părinții neînscriindu-i la grădiniță.

Singura soluție este construcția unor spații noi de învățământ pentru preșcolari. Altfel, problema se va amplifica de la an la an.

„Un număr mult mai mare decât numărul de locuri posibile. Peste această situație se adaugă preluarea creșelor de IȘJ de la 1 august. Practic, până la sfârșitul lunii iulie tot ce s-a întâmplat acolo a fost sub gestiunea Primăriei Timișoara; de la 1 august – toate cheltuielile de întreținere și salariale au fost preluate de Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Este clar că oricât am încerca să găsim o explicație, până în momentul în care nu se vor construi de la zero clădiri pentru aceste creșe, această situație se va multiplica în fiecare an.”, a declarat subprefectul Sorin Ionescu.

Primăria Timișoara a identificat patru terenuri în oraș pe care să ridice noi creșe: Bucovina, Calea Șagului, zona Soarelui și cartierul Steaua. Una dintre acestea va fi construită cu bani de la Ministerul Dezvoltării, celelalte – prin POR. În noiembrie anul trecut, Ministerul Dezvoltării anunța că, prin CNI, va finanța construirea și dotarea unei creșe de dimensiuni medii pentru copiii din zona Bucovina, pe terenul pus la dispoziție de municipalitate.

Probleme și la școli. Elevii, chemați la ore după-amiaza

Peste 1.300 de elevi din Timișoara vor studia în noul an școlar în containerele modulare amplasate în curțile unităților de învățământ. Cele mai multe construcții modulare sunt la Gimnazială 30 unde 12 clase de copii studiază în aceste spații. Sunt 8 școli în total în oraș unde sunt containere: Colegiul Național Bănățean, școlile gimnaziale nr. 7, 13, 19 și 30 și liceele Grigore Moisil, Waldorf și Antim Ivireanu.

„În prezent, în Timișoara există școli, licee și grădinițe unde solicitarea este foarte ridicate, iar altele unde sunt foarte multe locuri libere. Acest lucru se întâmplă pentru că infrastructura educațională a fost gândită în urmă cu multe decenii și este adaptată la Timișoara modernă care s-a extins foarte mult în ultimii ani. De aceea, anul acesta am alocat peste 123 de milioane de lei pentru investiții în educație, reprezentând 11% din bugetul de investiții al orașului. Investițiile vor merge către acele unități școlare unde cererea este mare sau deservesc zone mari. (…) De asemenea, pentru prima dată în istoria orașului, am lucrat la o strategie de urbanizare a unei zone din Timișoara. Este vorba de zona de nord care în anii următori se va dezvolta extrem de mult. De aceea am pregătit încă de acum terenuri pentru construcția de noi parcuri, de extindere a transportului în comun și mai multe școli, grădinițe și creșe noi care vor deservi timișorenii care se vor muta în această zonă.”, a declarat , Bogdan Marta, consilierul primarului Dominic Fritz.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/