Deputatul PNL de Timiș Marilen Pirtea spune că 5 din cele 8 proiecte care au intrat în topul propunerilor ce vor fi finanțate în această etapă a bugetării participative sunt banale, asimilabile intervențiilor uzuale pe care orice primărie de oraș din țară ar trebui să le realizeze.
7.000 de persoane interesate au acordat aproape 20.000 de voturi către proiecte care să fie realizate cu finanțare din bugetul participativ al Timișoarei aferent anului 2022. 8 proiecte au intrat în topul propunerilor ce urmează să fie finanțate în această etapă, fiecare cu câte 400.000 de lei.
CITEȘTE ȘI: Final de vot pentru bugetul participativ. Ce proiect este cel mai dorit de timișoreni
Deputatul liberal Marilen Pirtea atrage atenția că 5 dintre aceste 8 proiecte sunt „de o banalitate răvășitoare, evident asimilabile celor mai uzuale intervenții pe care le realizează orice primărie urbană din țară, dar care sunt, bineînțeles, necesare.”
„Este vorba despre amenajarea pistelor pentru bicicliști, monitorizarea traficului în comun, amenajarea toaletelor publice în parcuri, micro-împăduriri, treceri de pietoni modernizate. Dacă o administrație ce se vrea europeană are nevoie de trecerea prin consultări prelungite și lungi perioade de implementări, de luni de zile, pentru cele mai banale lucrări pe spațiul public, atunci e foarte posibil ca în acest stil de lucru să se afle explicația multor nostalgii și păreri de rău pentru timpuri demult apuse. (…) Se aliniază practic două direcții ale opțiunilor exprimate în această consultare, în etapa ce tocmai s-a încheiat. Prima vizează dotări și investiții creative din zona școlară preuniversitară, venite pe un fond de precaritate, dominat de nenumăratele minusuri și nevoi de modernizare din rețeaua școlară. A doua direcție în care s-au exprimat voturile echivalează cu suplinirea absenței unor minime dotări publice moderne, de secol 21, de care primăria trebuia să se ocupe în mod «default».”, a semnalat parlamentarul Marilen Pirtea, rectorul UVT.
Deputatul apreciază faptul că alte 3 proiecte care au obținut finanțare se află în zona de investiții școlare. Între acestea se numără „Laboratorul digital” – care va fi dotat cu calculatoare cu softuri de design grafic incluse, tablă interactivă, roboţi educaţionali multifuncţionali, imprimante 3D, ochelari VR, la care vor avea acces gratuit toţi elevii şcolilor din Timișoara, urmând ca amenajarea acestuia să fie realizată la Liceul Moisil.