Cristian Oancea: „Adevărata pandemie este în oncologie”

cancer pulmonar

În perioada pandemiei au fost depistate mai puține cazuri de cancer, dar este o cifră falsă, spun medicii. Este un efect indirect al virusului SARS-CoV-2. De teamă, oamenii nu s-au mai prezentat la medic pentru evaluări. Astfel, cazurile au fost depistate târziu, când boala era deja avansată.

„În toată această perioadă trebuia să deservim și pacienți cu alte patologii. Noi tot timpul am fost plini și terapia intensivă cu persoane cu cancere pulmonare depășite. Din nefericire în cazul lor doar tratament paleativ se mai impunea. Am avut persoane cu tuberculoze extinse și din nefericire decedau în spital. Cancerul pulmonar și tuberculoza ne copleșeau atunci când se liniștea SARS-CoV-2. Am reușit să ținem un echilibru între zona roșie și zona verde dedicată patologiilor infecțioase și pneumologie non-Covid. Gândiți-vă că până acum au murit de SARS-CoV-2 peste două milioane de oameni, pe când de cancerul pulmonar mor atâția în fiecare an. Datele la nivel global ne arată că pe lângă această pandemie de SARS-CoV-2, adevărata pandemie este în oncologie, din nefericire”, a spus medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Specialiștii din Timișoara lucrează acum la un proiect de screening pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar.

„Am avut o conferință cu domnul profesor Negru Șerban și cu președintele Societății de Medicina Familiei, Mihai Iacob. Vrem să demarăm un program de screening de cancer pulmonar în care, pe baza unor date pe care le vom stabili în perioada următoare, dacă e fumător, dacă are alți factori de risc, familiali, genetici, să vină să facem un CT să identificăm, să depistăm formele de neoplazii în stadiul incipient. Am mers în zona de diagnostic oncologic, facem puncții ghidate computer tomografic, puncții ghidate pulmonar, ficat și vrem să începem și puncțiile ghidate pe tiroidă. Colegii mei ajută în acest segment, sperăm ca în termen de șase opt, nouă luni să devenim un centru de excelență în diagnostic oncologic nu doar pulmonar, pe toată zona de vest. Adică, dacă există o suspiciune de neoplazie, de cancer, să putem să facem diagnosticul până la morfopatologie. Lucrăm cu morfopatologi extrem de buni și  ne dorim ca în cel mult două săptămâni pacientul să primească rezultatul imuno-histochimic astfel încât colegii de la oncologie să înceapă terapiile”, a mai spus medicul Cristian Oancea.

Managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara a mai spus că proiectele demarate în ultimii doi ani continuă. Finalizarea depinde și de felul în care evoluează pandemia.

„Așteptăm să primim și autorizațiile pentru construcția PET-ului. Se lucrează la noi, vrem să legiferăm și acest nou segment de PET CT pentru neoplazii pentru că în urma PET CT-ului putem să ne dăm seama dacă neoplazia de care suferă pacientul se pretează pentru chirurgie, radioterapie sau oncologie. Știm ce decizie să luăm rapid pentru acel pacient. Mai departe mergem cu construcția noului corp P+2, baza de recuperare respiratorie de care e necesar mai ales în această perioadă. Vrem să relocăm ambulatoriile din spital și o parte din paturi, ținând cont că avem saloanele mari și sperăm într-un an benefic în care pandemia se va liniști în două trei săptămâni. Vom mai auzi de SARS-CoV-2, dar nu cred că vom mai avea asemenea valuri”, a mai precizat Cristian Oancea.

Potrivit statisticilor, în anul 2020 diagnosticarea diferitelor tipuri de cancer a scăzut în România cu 40%.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/