Cristian Mungiu, Dumitru Prunariu, Hackerville și ATB. Toate acestea, în weekend, la Flight Festival!

1000x100 (5)

De vineri până duminică, aerodromul utilitar de la Cioca prinde din nou viață la prima ediție a unui eveniment de anvergură, Flight Festival. Atracția principală a festivalului este DJ-ul ATB, dar evenimentul nu se concentrează doar pe muzica electronică, ci are pregătite și momente interesante pentru copii. Invitații de onoare sunt regizorul Cristian Mungiu, dar și cosmonautul Dumitru Prunariu, iar cei care vor participa la eveniment vor avea ocazia să vadă proiectate episoade din Hackerville, serialul HBO filmat și la Timișoara.

Pe parcursul celor trei zile de festival, vor fi amenajate o scenă retro, una cu muzică techno și minal și scena principală (main stage), pe care va urca și celebrul ATB. Pentru copii vor fi organizate ateliere de creație, deoarece evenimentul este centrat și pe știință și artă, nu doar strict pe muzică. Hangarul de la Cioca va fi transformat într-un imens cinematograf, iar aerogara va fi închisă și ea pentru proiecții 3D cu imagini din principalele puncte de atracție ale Timișoarei. Organizatorii anunță că vor veni lansatori de zmee de hârtie de 4-6 metri, iar copiii vor avea ocazia să învețe cum se construiește și se lansează un zmeu. Nu vor lipsi nici baloanele cu aer cald.

Pe scenă vor urca destul de mulți artiști consacrați, dar se va merge mult și pe ideea promovării DJ-ilor locali. Organizatorii spun că denumirea de „flight” (zbor) a fost aleasă nu doar datorită locației, ci și pentru că, eliminând prima literă, rămâne „light” (lumină), pentru a pune evenimentul în legătură cu motto-ul pentru anul 2021, când Timișoara va fi capitala culturală europeană, „Luminează orașul prin tine”.  „Nu a fost ușor, dar evenimentul este gândit în perspectiva Timișoara 2021. Timișoara are nevoie de un festival de genul acesta. Mai mult de jumătate din festival este construit cu ajutorul actorilor locali”, a precizat Vlad Gârboni, unul dintre organizatorii evenimentului.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Timișoara va avea un festival de film

În ceea ce privește implicarea lui Cristian Mungiu, acesta va veni pentru un festival de film, organizat în cadrul evenimentului. Acest festival va fi organizat anual, iar Cioca este doar locația pentru prima ediție. Un alt moment interesant va fi duminică, la ora 13.30, când, după trei ore de pregătiri, mai mulți angajați ai multinaționalelor din oraș vor interpreta la instrumente muzicale, alături de o soprană, o arie din „Carmina Burana”.  Organizatorii spun că nu doresc să concureze alte festivaluri mari de muzică din țară. „Agenda culturală are nevoie de evenimente mari, care să atragă foarte mulți spectatori din străinătate. Evenimente de muzică deja există în țară, mari, greu de ajuns din urmă. De aceea, pe lângă muzică, am atașat arta și tehnologia”, a precizat Ovidiu Megan.

Parcare amenajată în zonă

Din Timișoara vor pleca autobuze spre Cioca, pe parcursul celor trei zile de festival, din 30 în 30 de minute. Prima stație va fi în Calea Șagului, de acolo se ajunge la Complexul Studențesc, Punctele Cardinale și Iulius Mall, iar apoi, la Cioca. Pentru cei care vin cu mașini, organizatorii au amenajat o parcare după sensul giratoriu spre Metro 2, cu locuri de parcare pe pietriș și pe iarbă. Festivalul are un buget de 450.000 de euro, cu multe sponsorizări. De la Consiliul Județean Timiș s-au acordat 100.000 de lei.

Președintele CJT Călin Dobra nu a ratat șansa pentru a-l înțepa pe primarul Timișoarei. „Pentru că la nivelul județului Timiș am dezvoltat o strategie de a dezvolta infrastructura rutieră, toate drumurile județene care intră în Timișoara, iar această modernizare presupune lărgirea la patru benzi, lansez provocarea domnului primar Robu de a lua în calcul această locație importantă pentru organizarea de evenimente și să se gândească că poate lărgim acel drum ca să asigurăm condiții pentru desfășurarea unor evenimente de anvergură”, spune Dobra, cu referire la ieșirea de pe Calea Torontalului.

Un abonament pentru trei zile de festival costă acum 99 de lei. Mai întâi, a costat 49 de lei, iar apoi 79 de lei. Prețurile vor mai urca la 129 de lei.

Sursa foto: unica.ro

banner 970 x 250