Crina şi mastica

De-a parandărătelea se vrea o rubrică nouă. Nouă, pentru că… ieri nu era. Se vrea, deoarece chiar se vrea, ea, să devină o rubrică. Noi, sincer, nu am vrea-o. Nu am vrea să-i dăm/daţi/dea motive să apară. Dacă însă EI, liderii de tot felul ai comunităţilor din Caraş-Severin, îşi vor bate în continuare joc de VOI, contribuabilii ce îi ţineţi pe posturi publice, ori dacă pur şi simplu EI, cei care fac afaceri cu şi între EI, ne vor da motive să-i băgăm mai în seamă, atunci NOI vom fi nevoiţi să menţinem această rubrică. Care – nici măcar punctul, ca să ştie şi EI, nu scuză cacofonia –, oricât de serioasă vi s-ar putea cumva părea, nu este decât un pamflet. Hi-hi-hi-hi! (sau hî-hî-hî-hî! – ca să vorbim şi pe limba băsistă)

Viceprimarul PSD Ioan Crina a fost, deci, dat în judecată de fostul viceprimar PDL Sorin Simescu, pentru insultă şi calomnie. „Un şantajist ordinar costă 100.000 de lei. Onoarea lui, săru’ mâna, să rămână nereperată? Atât ar fi socotit andrisantul că fac acum cele trei kile de mastică ale lui nenea Iancu, una sută mii lei.

Cât din suma asta costă oare „şantajistul“ (calomniat) şi cât „ordinarul“ (insultat)? Fiecare cuvânt, c-aşa-i corect, cu preţul lui. La două cuvinte, ar trebui fifty/fifty. Deci 50/50 de mii? Pare echitabil. Dar ce se va întâmpla dacă avocatul lui Crina va demonstra că „ordinar“ nu este neapărat o insultă? Că, înainte de toate, „ordinar“ înseamnă „obişnuit, normal“? Şi-apoi, a spune cineva despre tine că eşti normal, în ziua de azi, este chiar un compliment! Chiar credeţi că mai sunt mulţi oameni normali în ţara asta? Îi putem număra pe degete. Doi la prefectură (primul, pus de Mocioalcă, al doilea, de Tabugan), doi la primărie (primul, trimis acum 12 ani de Soran, următorul, acum 8 ani, de Talpeş) şi-unul, iată, la Salubrizare (acceptat de Frunzăverde). Deci e vorba de un compliment, nu insultă, de 50.000 de lei! Avem, aşadar, un 50 cu plus şi-un 50 cu minus. Egal, zero. Atât ar rezulta prezudiţu.

Şi dacă… Dacă vicele Crina vine cu dovada. Şi demonstrează că Simescu chiar este un şantajist? Ce ne facem atunci? Cum mai stăm cu onoarea nereperată? Crina ar putea cere atunci daune pentru denunţ calomnios… Dar cât să fie? Trei kile de mastică? Hmmm… Păi de unde mastica lui nenea Iancu, acum, în vremurile astea, când toate beuturile sunt contrafăcute? Hmmm… De unde scoate Simescu mastică? Şi dacă… luptă si dă-i, si dă-i si luptă, ia mastica de unde nu-i?! Hmmm… Păi atunţea, mastica trebuie evaluată. Evaluată la fel cum firma de colectarea deşeurilor a lui Simescu evaluează tarifele la salubrizare. Fără concurenţă pe piaţă, preţul corect e mereu preţul cerut. Parol!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/