Două asemenea grupuri au acționat timp de doi ani în județele Caraș-Severin. 28 de persoane au fost conduse la audieri.
Polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T. Caraș-Severin, au efectuat ieri 23 de percheziții domiciliare, în Caraș-Severin și Timiș. Vizate au fost persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc, efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, determinarea sau înlesnirea practicării prostituţiei şi obţinerea de foloase de pe urma acesteia.
Din cercetări a reieșit că, începând din 2022 și până în prezent, în municipiul Reșița, ar fi acționat două grupări infracționale având legături între ele. Inițial acestea ar fi distribuit tinerilor din zonă substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv. Ulterior, persoanele cercetate și-ar fi extins activitatea prin distribuirea de droguri de mare risc, sub forma a diferite amestecuri cu alte substanțe cu scopul de a mări efectele acestora.
În activitatea infracțională de distribuție, ar fi fost atrase persoane cu antecedente penale, drogurile fiind procurate din Timișoara și distribuite en-detail, unii clienți devenind în timp distribuitori. Drogurile ar fi fost distribuite la diferite prețuri în funcție de drogul solicitat: 50 de lei pentru o doză de substanțe psihoactive, 150 de lei gramul de droguri sintetice și 450 lei gramul de cocaină, distribuție care s-ar fi realizat în Reșița și Timișoara, dar și în localitățile învecinate Reșiței. Membrii grupărilor ar fi profitat de dependența de astfel de substanțe a persoanelor consumatoare, instigând la comiterea de infracțiuni, în urma cărora ar fi primit, în vederea valorificării, bunuri rezultate din comiterea acestor fapte.
În urma acțiunii de ieri, au fost descoperite și ridicate aproximativ 400 de grame de substanțe cu efect psihoactiv, 80 de grame de canabis, 5 grame de cocaină, 5 grame de ciuperci uscate susceptibile de a produce efecte halucinogene, 10 grame de substanță cristalină, sub formă solidă, 6 cântare electronice, 5 dispozitive de mărunțire de tip grinder, peste 10.000 de euro și peste 25.000 de lei, telefoane mobile, o armă neletală supusă autorizării, deținută fără drept, peste 150 de grame de bijuterii, precum și alte probe și mijloace materiale de probă.
28 de persoane au fost conduse la audieri. Procurorii D.I.I.C.O.T. Caraș-Severin au dispus reținerea a 11 persoane pentru 24 de ore, iar față de altele nouă a fost control judiciar pentru 60 de zile. Astăzi a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă a șapte dintre persoanele reținute pentru 30 de zile iar față de altele patru D.I.I.C.O.T. Caraș-Severin a dispus control judiciar pentru 60 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală. Activitățile au fost realizate cu sprijinul Biroului de Analiză a Informațiilor Caraș-Severin. Pe parcursul documentării activității infracționale, s-a beneficiat de sprijinul polițiștilor de la Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul Rutier și Poliția Reșița din cadrul Inspectoratului de Poliție Caraș-Severin.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, precum și al jandarmilor Inspectoratului Caraș-Severin, ai Grupării de Jandarmi Mobilă Timișoara și al inspectorilor vamali ai Direcției Regionale Vamale Timișoara.
Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.