Se înmulțesc cazurile de coronavirus în Caraș-Severin. Cea mai răspândită variantă afectează atât persoanele vaccinate, cât și pe cele care au trecut prin boală. Prin urmare, reprezentanții spitalelor din Reșița, Caransebeș și Oravița, cele care sunt implicate direct în gestionarea pandemiei, au fost chemați la sediul Direcției de Sănătate Publică pentru a fi pregătiți în eventualitate unui val 6.
La întâlnirea de astăzi de la sediul DSP Caraș-Severin au participat directorul Dan Miloș, Ana Baderca – director executiv adjunct de sănătate publică și Mircea Borcău, epidemiologul șef al județului. Din partea spitalelor au fost prezenți: Alina Stancovici – managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița, Loredana Liuba – directorul medical al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș și Mircea Popescu – managerul Spitalului Orășenesc Oravița.
Având în vedere că înmulțirea cazurilor de COVID-19 este și în atenția Ministerului Sănătății, fiind deja un fenomen național și existând premisele de a ne confrunta cu un al șaselea val al pandemiei, reprezentanții unităților medicale au fost sfătuiți să prelungească programul de funcționare al centrelor de evaluare, astfel încât cărășenii să poată fi consultați și în zilele de weekend.
Epidemiologul Mircea Borcău a atras atenția asupra faptului că avem o creștere a numărului de cazuri, în special subvarianta Omicron, care îi afectează și pe cei vaccinați, și pe cei care au mai avut COVID-19 și a transmis managerilor să aibă grijă la purtarea măștii în interiorul spitalelor, precum și la infecțiile nosocomiale, în condițiile în care măsurile epidemiologice în prezent au rămas la nivel de recomandare. A crescut și numărul celor vaccinați și ulterior infectați cu coronavirus, ajungând la aproximativ jumătate din totalul cazurilor, dar, în mod îngrijorător, avem de-a face și cu o creștere a numărului cazurilor COVID-19 la copii. De aceea, este foarte importantă menținerea funcțională a centrelor de evaluare.
Concret, la nivelul județului Caraș-Severin, în luna mai s-au înregistrat 122 de cazuri noi de coronavirus, cu o medie de 4 cazuri/zi. În luna iunie au fost 92 de cazuri, cu media de 3 cazuri/zi, în timp ce luna aceasta, în doar o săptămână s-au înregistrat deja 59 de cazuri, media fiind până acum de 8 cazuri/zi. Numărul internaților se menține deocamdată scăzut – 4 oameni sunt internați în prezent la Spitalul Județean de Urgență Reșița.