Sârbii sărbătoresc Crăciunul

Dacă pentru o parte dintre cărășeni Crăciunul a trecut deja și s-au reîntors la activitățile obișnuite, pentru sârbii din Banat magia sărbătorilor abia pătrunde în case. Astăzi este Ajunul Crăciunului pentru toți sârbii.

Conform calendarului georgian, sârbii bănățeni sărbătoresc Crăciunul începând cu 6 ianuarie, seara de Ajun. În această seară, sârbii cărășeni vor participa la ritualul arderii crengilor de stejar. Dacă pe vremuri era tăiat un trunchi de stejar din pădure, acum acesta a fost înlocuit de un mănunchi de crengi din stejar. Semnificația însă, a rămas aceeași: mănunchiul îl simbolizează pe Iisus Hristos care intră în lume și în case, astfel că, după slujbă, oamenii se întorc acasă cu paiele sfințite, paie ce reprezintă ieslea în care s-a născut pruncul Iisus.

Casa transformată în peșteră

O tradiție în unele case sârbești din Banat spune că în cele trei zile de Crăciun întreaga casă trebuie transformată în peștera unde a fost născut Mântuitorul Iisus Hristos. Tocmai de aceea, sârbii obișnuiesc să împrăștie paie pe jos în casă, aceleași paie cu care au venit de la biserică și care aduc noroc și protejează casa. După ce paiele sunt așternute peste tot, se servește masa în mijlocul casei, pe o pătură pe pământ. Din masa de Ajun nu lipsesc cozonacii și vinul, cozonaci care simbolizează viața, sănătatea și reprezintă toate animalele din ogradă.

În loc de Moș Crăciun, Îngerașul

În alte familii sârbești cel care lăsa cadouri seara sub brad nu era Moș Crăciun, ci Îngerașul. Camera cu bradul împodobit era încuiată cu o săptămână înainte, iar doar în seara de Ajun copiii, împreună cu întreaga familie, aveau voie să intre în cameră și să despacheteze cadourile.

O plăcintă cu noroc

În prima zi de Crăciun, gospodina casei pregătește česnica, o plăcintă cu nucă şi dovleac în care se pune o monedă. După ce fiecare membru al familiei primește o bucată din plăcintă, cel care găsește moneda în porția lui este considerat cel mai norocos membru al familiei și cel care va aduce bani în casă în anul următor.

Toate aceste tradiții încă se păstrează în familiile sârbilor din Banat. Unii dintre cei mai norocoși, de obicei în familiile mixte, sărbătoresc Crăciunul de două ori, o dată pe 25 decembrie și altă dată acum, începând cu 6 ianuarie.

CITEȘTE ȘI: AFLĂ AICI DE CE ÎMPODOBIM BRADUL DE CRĂCIUN!

Foto evz.ro


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/