Apariția temutului virus din China pe teritoriul României nu pare să reprezinte un impediment în ducerea la bun sfârșit a anumitor investiții. Un exemplu concret în acest sens se referă la amplul proces de reabilitare și de modernizare a instituțiilor de învățământ, asta pentru ca elevii să poată reveni la școală în condiții decente din toamnă, suspendarea cursurilor fiind extrem de utilă constructorilor care se ocupă cu execuția unor astfel de proiecte. Se întâmplă și în comuna Berzasca.
Suspendarea cursurilor, odată cu decretarea stării de urgență pe teritoriul României, pare că s-a potrivit ca o mănușă proiectului de reabilitare și de modernizare a școlii gimnaziale din comuna condusă de edilul Petru Nicolae Furdui. Predarea cursurilor în mediul online reprezintă conjunctura perfectă pentru ca intervențiile la nivelul instituției de învățământ să poată cunoaște materializarea în luna septembrie a acestui an.
„Proiectul care vizează reabilitarea și modernizarea școlii gimnaziale din comună este în valoare de aproximativ 700.000 de euro, prin PNDL 2. Lucrările în acest caz au fost demarate odată cu pandemia. Apariția virusului ne-a avantajat în această privință și asta pentru că activitatea în cadrul unității de învățământ a fost suspendată, lucru care ne-a permis să ne mișcăm în forță, fără să fim nevoiți să executăm aceste lucrări cu elevii în incinta școlii. Cum anul școlar 2019-2020 se apropie de finalitate, iar vacanța bate la ușă, asta înseamnă că totul va fi dus la bun sfârșit până la începutul lunii septembrie, tinerii putând revenii la școală, din toamnă, în condiții decente.”, a explicat Petru Nicolae Furdui, primarul comunei Berzasca.
Referitor la faptul că o parte din administrațiile publice locale cărășene au venit în sprijinul elevilor, achiziționând dispozitive electronice menite să-i ajute pe tineri în cadrul cursurilor online, șeful administrației publice locale din Clisura Dunării spune că pe raza UAT-ului pe care îl conduce este necesar un număr de 17 tablete cu internet inclus, însă consideră că de asigurarea dispozitivelor IT trebuie să se îngrijească Ministerul Educației. În primul rând pentru că bugetul acestuia a fost recent suplimentat cu câteva zeci de milioane de lei tocmai pentru acest scop, în al doilea rând, „dacă învățământul este garantat prin Constituție, atunci statul este cel care trebuie să ofere aceste dispozitive și abonamente”.