COVID-19 amână tradițiile! Obiceiurile pascale, reprogramate!

Datorită faptului că autoritățile au decis să sporească măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, slujitorii bisericilor pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, însă fără accesul publicului, oamenii fiind îndemnați în acest sens să se roage de acasă. Cu toate acestea există câteva întrebări la care credincioșii așteaptă un răspuns: „Cum va fi oficiată Slujba de Paște?”, „Vor mai ieși oamenii la cimitir a doua zi de Paște pentru a-i pomeni pe cei care au trecut la cele veșnice?”.

În ultima perioadă, datorită problematicii COVID-19, o mare tristețe s-a așternut asupra întregii țări. Această tristețe este văzută cel mai bine de către preoți, mai ales că atât slujbele religioase de peste săptămână, cât și Sfânta Liturghie sunt oficiate fără prezenţa credincioșilor. Chiar și așa, reprezentanții bisericilor consideră situația actuală drept o perioadă de meditație a omenirii, asta pentru ca atunci când totul va reveni la normal, fiecare dintre noi să-nceapă să prețuiască mult mai mult ceea ce are, iar greșelile trecutului să devină adevărate lecții de viață.

„Atât Slujbele religioase de peste săptămână, cât și Sfânta Liturghie se oficiază în prezent conform ordonanței militare, fără prezența credincioșilor. E destul de trist! Parcă toate slujbele pe care le-am oficiat în săptămâna trecută au fost triste. Spre exemplu, sărbătoarea Bunei Vestiri, prăznuită săptămâna trecută, care aducea altădată atâta bucurie în inimile credincioșilor, anul acesta a fost tristă. Sigur că tristețea și teama s-au așternut peste întreaga ţară, o simțim cu toții, dar sperăm să trecem cu bine peste aceste încercări. Când vom reveni la normalitatea pe care o știam noi ar trebui să începem să prețuim mai mult ceea ce avem și să nu repetăm greșelile din trecut”, a explicat, pentru expressdebanat.ro, Ion Nedelcu, slujitor în cadrul parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Moldova Nouă.

Despre cum se vor desfășura lucrurile în contextul în care, peste doar câteva săptămâni, credincioșii vor prăznui cea mai mare sărbătoare a creștinătății: Învierea Domnului, preotul Nedelcu a subliniat:

„Dacă situația actuală persistă, lucru pe care deja autoritățile statului l-au transmis, dar și purtătorul de cuvânt al BOR, cel mai probabil, slujbele se vor oficia în continuare fără prezența credincioșilor, atât slujbele din Săptămâna Mare, cât și Slujba Învierii. Știu că următoarea întrebare de pe buzele credincioșilor ar fi: «Ce facem cu ieșirea la cimitir?». Din punct de vedere liturgic, ieșirea la cimitir se poate face în toată perioada de după Învierea Domnului și până la Rusalii. Deci, putem lua și noi în calcul ca anul acesta să ieșim la cimitir de sărbătoarea Rusaliilor (prima sau a doua zi)”.

Preotul le reamintește tuturor să respecte măsurile care se impun pentru a preveni răspândirea temutului virus, să caute să se îngrijească cât mai mult de latura duhovnicească, mai ales că ne aflăm în postul Paștelui, și lansează invitația tuturor locuitorilor orașului Moldova Nouă ca în noaptea Învierii, credincioșii să cânte, de la balcoanele blocurilor, din toată ființa: „Hristos a Înviat!”:

„Îi îndemn pe toți credincioșii să respecte măsurile luate de autorităţi, să nu uite că suntem în perioada Postului Mare și să se îngrijească de latura duhovnicească, de suflet, să postească, să intensifice rugăciunea la casele lor și să fie încrezători că, și de această dată, Hristos nu ne va lăsa. Sărbătoarea Învierii Domnului, care este o sărbătoare a bucuriei depline, să ne găsească cu inimile curate și chiar dacă nu vom putea fi împreună adunați în rugăciune, totuși, să fim într-un cuget, acolo, la lumina candelei noastre, și să cântăm din toată ființa noastră: «Hristos a Înviat!». Vă dați seama ce frumos ar răsuna această cântare în noaptea Învierii, de la balcoanele blocurilor? Vă provoc să facem acest experiment. Să auzim de bine! Doamne ajută!”.

 


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/