Coșmar pentru primarii din Caraș-Severin! Guvernul nu mai are bani pentru proiectele începute

Unitățile administrativ-teritoriale sunt nevoite să plătească din bugetul propriu lucrările aflate în derulare sau să pună lacăt pe șantiere!

Printr-o adresă semnată de ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Locală au fost informați că ministerul de resort a epuizat creditele bugetare alocate acestui program pentru anul în curs. În același document, primăriile sunt sfătuit fie să deconteze bunurile achiziționate, serviciile prestate, lucrările executate din surse proprii ori din alte surse legal constituite, fie să sisteze lucrările, în vederea evitării înregistrării de arierate, urmând ca, în situația suplimentării creditelor bugetare aferente programului, ministerul să notifice reluarea transferurilor.

Primarul comunei Marga, Nicolae Beg, spune că a primit miercuri această comunicarea oficială și că, dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs, în contextul în care Guvernul se laudă cu creștere economică. „Toată ziua mă uit la televizor și peste proiecte și nu vedem decât că duduie economia, că avem creștere economică care nu se mai oprește, după care ne mirăm că nu mai avem bani de finanțări. Păi unde se duc toți acești bani din creșterile astea economice, din moment ce noi nu mai avem bani pentru PNDL, pentru continuarea lucrărilor? Ni se spune să suportăm noi cheltuielile din bugetul nostru. Păi din ce buget să suport eu, că abia mă mai mențin pe mine! Adică de la Consiliul Județean nu am primit bani pentru cofinanțări, de unde să mai susțin eu lucrările până îmi vor da ei banii. Tot așa au zis și cu pandemia. Să facem noi, să cumpărăm măști și dezinfectanți, că ne vor da ei banii! Și uite că nu ne-au mai dat nimic și nicio speranță că ne vor da!”, afirmă contrariat Nicolae Beg, care are și funcția de președinte al Asociației Comunelor Caraș-Severin.

Legat de situația celor trei proiecte aflate în derulare prin PNDL, primarul din Marga ne-a mărturisit că va fi nevoit să închidă șantierele: „O să le oprim, ce altceva putem face cu ele! Unii dintre constructori chiar au venit și au zis să facem o adresă oficială de sistare a lucrărilor, iar celorlalți le vom pune noi în vedere acest lucru, pentru că nu avem altă șansă decât să oprim șantierele. Că doar nu pot lucra pe gratis! Oricum era o problemă nu mare, foarte mare pe care nici nu știm cu o putem rezolvam, pentru că, în ultima perioadă, prețurile la materialele de construcții au explodat, ele majorându-se cu până la 60%. Și atunci, mă întreb, cum poate constructorul să termine lucrarea și să suporte lucrările în astfel de condiții?!”.

Primarul comunei Bozovici, Adrian Stoicu, spune că, în situația dată, nu sunt multe de făcut, decât să aștepte rectificarea bugetară. De altfel, Stoicu consideră că sunt favorizați din nou primarii care au aceeași culoare politică cu cea a partidului aflat la guvernare. „Speranța noastră este să avem o rectificare, dacă nu, va trebui să sistăm toate șantierele, să le conservăm, pentru că nu este plăcută pentru nimeni actuala situație, în condițiile în care chiar s-au tras semnale de alarmă că s-au prins prea puțini bani la începutul anului pentru acest program. Ideea e că putem plăti de la noi, dacă avem cu ce! Dar pentru că știm bine cum s-au împărțit banii în Caraș-Severin, vom avea o surpriză neplăcută noi, primarii PSD, pentru că cei de la PNL vor putea să lucreze din banii lor, pe care îi vor recupera ulterior pe final de an, în timp ce restul ne vom ruga la Doamne – Doamne să se facă o rectificare pozitivă!”, a precizat primarul din Bozovici care, la acest moment, are patru șantiere deschise.