Spații noi pentru expoziții și cort geodezic pentru evenimente culturale, la Muzeul Satului Bănățean

muzeul satului timisoara

Muzeul Satului Bănățean urmărește să își dezvolte capacitatea expozițională prin participarea în cadrul unui proiect dezvoltat în cadrul programului Interreg IPA România-Serbia 2021-2027.

Proiectul la care va participa Muzeului Satului Bănățean din Timișoara, alături de Muzeul Național Kikinda, se numește „Muzee în Mijlocul unor Comunități Transfrontaliere Implicate”. Cooperarea celor două instituții a fost aprobată de consilierii județeni, în cea mai recentă ședință de plen.

Proiectul presupune construirea unui spațiu expozițional la Muzeul Satului Bănățean și achiziționarea unui cort geodezic pentru derularea de evenimente culturale în incinta muzeului și în afara lui. În prezent, muzeul nu are un spațiu în care să fie expuse lucrări de genul sculpturilor în lemn sau piatră, fie alte obiecte similare din patrimoniul tradițional.

macheta 2

Pavilionul expozițional multifuncțional ar urma să aibă o suprafață de 800 mp, iar valoarea lui este estimată la 1 milion de euro. De asemenea, domul geodezic – pentru găzduirea de evenimente – va costa circa 50.000 euro.

macheta

Macheta pavilionului
expozițional multifuncțional

Nici infrastructura informatică actuală a muzeului nu este una performantă, limitând relația cu publicul larg și cu alte muzee din lume.

„Se va realiza, de asemenea, dezvoltarea unei platforme comune online, deschisă, colaborativă, de management și promovare a activităților muzeale și a colecțiilor deținute, prin integrarea tehnologiilor mobile, AR, VR a sistemelor de coduri QR, încărcarea unei platforme comune IT cu date și imagini privind colecțiile deținute și asigurarea unui proces continuu de actualizare a acestora.”, le-a spus Gabriel Tican, reprezentant al Muzeului Satului din Timișoara, consilierilor județeni.

Tot prin acest proiect, la sediile celor două muzee vor fi organizate evenimente transfrontaliere – expoziții, festivaluri, ateliere tematice -, dar și altele în localități din zona frontalieră a județului Timiș.

Bugetul total estimat pentru proiect este de aproximativ 1,9 milioane de euro. În calitate de lider de proiect, muzeului din Timișoara i-ar reveni 1,2 milioane euro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/