Credincioșii care au participat duminică la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara au primit informații utile legate de coronavirus. Medicul Virgil Musta le-a vorbit enoriașilor despre cum se pot proteja de eventuale infecții și cât de tare ar trebui să ne îngrijorăm.
Invitația a fost lansată de ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, care a luat această decizie având în vedere numărul mare de oameni care trec pragul Catedralei. „Nimănui să nu îi fie rușine. La români boala este o rușine. Porțile spitalelor sunt deschise și analizele sunt gratuie în astfel de situații. De asemenea, vom organiza la intrarea în Catedrală un punct sanitar unde o maică doctoriță și cadru universitar la Universitatea de Medicină va sta la dispoziția credincioșilor”, a spus ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.
În fața a sute de enoriași, Virgil Musta, șeful Clinicii II de Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeș”, a spus că nu ne confruntăm doar cu boala provocată de COVID-19, ci și cu o isterie generalizată. Teama oamenilor este indusă de lipsa de informare sau de ignorarea sfaturilor recomandate de specialiști.
„Această isterie ne consumă 90% din energia pe care ar trebui să o acordăm infecției și are efecte negative care se pot instala acum sau mai târziu. Trebuie să acționăm cu calm, cu responsabilitate și cu credință. Credința este foarte importantă pentru că Dumnezeu nu a lăsat pe nimeni să moară dacă a crezut în El. 97,7% dintre pacienți se vindecă și doar 2,3% mor. Statistica arată că, dintre cei care mor, 80% au și alte boli asociate precum diabet, boli cardiace, obezitate. Aceștia sunt factorii de risc”, a spus medicul.
Din punct de vedere medical, infecția cu coronavirus poate fi comparată cu gripa. Virusul se transmite pe cale aeriană și prin mâini murdare. Se manifestă prin tuse, febră și dureri de cap, iar cazurile de insuficiență respiratorie severă sunt puține. „E important să nu stăm în zone aglomerate și dacă o facem, să ne protejăm. Oricine are un batic pe care poate să îl pună în fața gurii. Cei care au fost diagnosticați cu orice tip de viroză să poarte mască. Este bine să aerisim măcar o dată pe oră spațiul în care locuim sau în care ne desfășurăm activitatea, să ne spălăm des pe mâini și evităm să ne strângem mâna atunci când ne întâlnim cu cineva”, a mai spus Musta.
În ceea ce privește sărutatul icoanelor, Mitropolitul Banatului i-a asigurat pe enoriași că nu trebuie să se îngrijoreze pentru că icoanele sunt dezinfectate de câteva ori pe zi.