Copilărie la 4 și la 104 ani. Iluziile se vând la orice vârstă!

po 1000x100px (3)

Mai sunt două zile până când cel mai DISTRACTIV și cel mai INTERACTIV EVENIMENT își va închide porțile. Muzeul Mobil al Iluziilor din Reșița invită ultimii vizitatori să îi treacă pragul.

Sute de persoane de toate vârstele au trăit cele mai frumoase experiențe cu ocazia vizitării primului muzeu mobil al iluziilor din țară. Botoșani, Bacău, Iași, Galați, Oradea, Cluj, Piatra Neamț și Reșița sunt doar câteva dintre orașele care au găzduit muzeul mobil, un concept unic în România, interactiv și fascinant prin toate exponatele și experimentele sale.

publicitate online in ziar Express de Banat

În urma discuțiilor cu organizatorii acestui proiect, numărul cel mai mare al prezenței a fost al acelor din estul țării, dar aceștia speră că și restul orașelor în care muzeul va ajunge va fi la fel de receptiv ca toți ceilalți vizitatori.

„Nu cred că a existat ceva care să nu le placă, de la oglinzile de mari dimensiuni care deformează realitatea, holograma piramidală, experimentele care explică cum funcționează hologramele, cele care încercă să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau cele destinate talentelor muzicale, toate au reprezentat maxim interes pentru cei prezenți. Am văzut părinți și chiar profesori extrem de uimiți, dar și încântați de cele văzute și asta ne-a plăcut foarte mult, semn că proiectul este de bun augur și merită să-l continuăm”, a precizat Mihai Dinu, unul dintre organizatorii prezenți la Reșița.

Duminică, 17 iunie, va fi ultima zi în care reșițenii mai pot vizita Muzeul Iluziilor, deschis în incinta Muzeului Banatului Montan din municipiu. Cei care încă nu au ajuns trebuie să știe că îi așteaptă: iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poți cânta fără să îl atingi.

Vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate, dar și prin explicațiile unui povestitor unplugged, care va oferi detalii despre mecanismele lor de funcționare și va face demonstrații live. Deși este o premieră pentru țara noastră, conceptul de muzeu al iluziilor este unul popular în multe dintre marile orașe ale lumii, care au astfel de muzee interactive permanente: Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg sunt doar câteva exemple de metropole cu tradiție în acest sens.

1000x200 dacus 02

„Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanții de orice vârstă să poată învăța prin joacă și interacțiunea directă cu exponatele”, a declarat Adrian Filpișan, inițiatorul principal al Muzeului Iluziilor. „Proiectul e, în primul rând, unul educativ și neconvențional. Cred că fiecare familie, fiecare copil și fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un muzeu al iluziilor: să cânți la theremin sau să te așezi pe spate pe un pat cu 2200 de cuie fără să ți se întâmple nimic, la fel cum e amuzant și provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte.”

Muzeul Iluziilor își conduce vizitatorii prin 3 mari capitole, fiecare dintre ele destinat unui alt tip de iluzii. Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra și vor deveni, pentru câteva minute, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici. Iluziile optice au și ele o sală dedicată: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca voința și inteligența celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor.

Muzeul poate fi vizitat pe bază de rezervare, la contact@muzeuliluziilor.ro sau la numerele de telefon 0726 519 941, 0752 690 245. Durata unei vizite este de 60 de minute, iar prețul unui bilet este de 15 lei. Muzeul Banatului Montan din Reșița se află pe Bulevardul Republicii, nr. 10-12 și este deschis în fiecare zi de la ora 9 la 19.

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px