Lupta anticomunistă din Munții Banatului, cercetată… în Polonia!

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Specialiști din cadrul muzeului din Caransebeș sunt prezenți în aceste zile la un simpozion internațional desfășurat la Poznan, în Polonia. Reuniunea științifică de un înalt nivel european este menită să adune mărturii despre ceea ce a însemnat comunismul în Estul Europei după 1948.

„Sunt bucuros să menționez participarea noastră printr-o comunicare legată de Rezistența Anticomunistă din Munții Banatului, susținută de Bogdana Negrei. Este pentru prima dată când noi, cei de aici din zonă, suntem invitați la o astfel de manifestare și lucrările noastre sunt apreciate. Avem datoria ca în cadrul instituției noastre să putem ilustra aceste aspecte ale istoriei zonei”, ne-a declarat directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, dr. Adrian Ardeț.

În relatările oamenilor de cultură din Caransebeș se vorbește despre doza de curaj fizic a celor care au crezut că scapă țara de comunism pentru a trăi liber în propria lor țară. Domașnea, Teregova, Rusca… au făcut parte dintr-o lume românească demnă, peste care s-a abătut uraganul nimicitor al comunismului și colectivizării.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Domașnea a fost, începând cu anii 1946 – 1947, unul dintre cele mai importante centre de luptă anticomunistă din Munții Banatului. Mulți au fost cei care s-au jertfit pentru această cauză, cum la fel de mulți au fost și cei care au fost întemnițați pentru același crez. Se spune că fiecare familie sau casă din Domașnea a avut pe cineva „la Gherla”, „la Aiud”, „la Canal” sau „în Bărăgan”.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/