Mai mulți elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara au intrat miercuri, pentru câteva ore, în pielea consilierilor județeni. Micuții au fost invitați de autorități să vadă cum funcționează aparatul CJT, care sunt atribuțiile aleșilor și să spună ce fel de proiecte ar susține dacă ar fi în locul acestora. Evenimentul a avut loc în cadrul Zilei județului Timiș.
De Ziua județului Timiș, elevii au fost invitați să participe la un plen județean în care chiar ei au avut rolul de consilieri. Președintele CJ Timiș și cei doi vicepreședinți le-au răspuns întrebărilor. Rând pe rând, copiii și-au satisfăcut toate curiozitățile.
„Ce proiecte aveți pentru viitorul an școlar?”, a întrebat unul dintre elevii prezenți în sala CJT. „Spuneți-ne voi ce proiecte ați vrea să promovăm!”, i-a replicat Alin Nica. „Aș vrea spații de joacă”, „Un parc de distracții!”, „Eu aș vrea un tren de lemn!”, au răspuns copiii.
„Ce ziceți de autobuze electrice în școli?”, i-a întrebat vicepreședintele Cristian Moș, după care copiii au fost invitați într-un tur al clădirii Palatului Administrativ.
„Haideți să vizitați casa aceasta mare, să ne arătați unde să facem locuri de piscină!”, a spus și vicepreședintele Alexandru Proteasa. „Da, și un tobogan pentru copii. Va fi o piscină de lux.”, i-a replicat unul dintre copii.
Alți micuți au fost curioși de detaliile tehnice ale Palatului Administrativ: „Câte tone are această casă?” „Oare cum am putea să cântărim o astfel de casă? Sunt întrebări la care nici noi, oamenii mari, nu ne-am gândit. Poate fi o provocare pentru noi să cântărim clădirea asta.”, i-a răspuns Alin Nica.
Ulterior, în biroul președintelui, Alin Nica i-a invitat pe copii să se așeze în fotoliul său și să semneze cu stiloul său mai multe „documente”.
„V-ar plăcea să lucrați aici? Cine ar vrea să fie președintele consiliului județean? Aaa, avem speranțe pentru viitor!”, le-a spus Alin Nica. „Am o întrebare: pot să dau ce legi vreau eu?”, a întrebat unul din copii. „Nu facem chiar ce vrem noi, trebuie să ținem cont și de ce vor oamenii, și de ce se poate.”, a răspuns Nica. „Duminică să fie ziua înghețatei gratis!”, a spus rapid băiatul. „ E o lege extraordinară! Și mie îmi place înghețata.”, a spus Nica.
La biroul președintelui s-au așezat, rând pe rând, David, Clara și… Dominic. „O să vă dau stiloul și o să stați la biroul meu… poate vă veți schimba ulterior părerea, dacă vreți să mai fiți președinte.”, a continuat Nica dialogul cu copiii.
După turul birourilor și a sălilor Palatului Administrativ, micuții au asistat la un moment oferit de pompierii timișeni și au putut admira câinii polițiști.
Ziua județului Timiș se sărbătorește în 28 iulie, potrivit unei decizii luate în 2016 de consilierii județeni. Este ziua în care, în 1919, a fost instaurată administrația românească în județul Timiș-Torontal, după plecarea armatei de ocupaţie şi înainte de intrarea armatei române. În 28 iulie 1919, Aurel Cosma a fost instalat în funcţia de prefect, preluând astfel administraţia în numele statului român, în judeţul Timiş.
Miercuri sunt porți deschise atât la Consiliul Județean Timiș, cât și la Muzeul Național al Banatului, acolo unde se fac tururi ghidate în expoziții, dar și la Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș. La Muzeul Satului poate fi vizitată o expoziție de port, ceramică și podoabe, iar Biblioteca Județeană Timiș organizează, după-amiază, de la ora 17.30, pe spațiul verde din centrul Pieței Unirii, o expoziție de presă și înscrisuri vechi. Seara se va încheia cu concertele celor de la The Other You și The Mono Jacks, cu începere de la ora 21, pe scena din fața Muzeului Național de Artă.