Copiii VIP-urilor şi-au găsit inspiraţia în WC!

Sesiunile de Bac din 2011 au fost fraudate în Caraş-Severin în cel mai grosolan mod, în ciuda supravegherii examenului cu camere video.

Fiul directorului Ecosal, Bebe Marinescu, sau fiica celebrilor Petrică şi Ramona Viţa sunt doar câţiva dintre cei care au beneficiat de fraudarea Bacalaureatului din 2011. Potrivit probelor strânse de procurori, camerele de supraveghere au fost montate degeaba în sălile de examen. În primul rând, candidaţii care trebuiau favorizaţi făceau un semn pe lucrări, astfel încât acestea să fie recunoscute de profesorii care urmau să le corecteze. Aceştia aveau grijă să mărească notele, chiar şi cu un punct sau două. „Semnul de recunoaştere al lucrărilor a fost stabilit să fie penultimul cuvânt de pe prima pagină, tăiat cu o linie”, s-a reţinut în rechizitoriu.

De cele mai multe ori, elevii ar fi trebuit să predea lucrările aproape goale. Profesorul Florin Fărcăşescu, preşedinte de comisie, a găsit însă soluţii. Elevii erau aşteptaţi în timpul examenului în WC, unde primeau ciorne cu rezolvarea subiectelor. Alţii rămâneau după examen şi refăceau lucrările, pe care profesorii le înlocuiau înainte să fie corectate. La dosar există numeroase interceptări ale convorbirilor telefonice purtate de profesorul Fărcăşescu cu colegii săi implicaţi în fraudarea Bacalaureatului sau cu elevi ce trebuiau favorizaţi. Profesoara Mirela Georgeta Milotin este doar una dintre cadrele didactice care a participat direct la această fraudă. Drept dovadă stau şi dialogurile purtate cu Fărcăşescu.

 Milotin Mirela Georgeta: Da, da, da. Nu, acuma ce să zic? Deci nu… nu s-o mai ţinut cont de aia. Or schimbat între ei bilete. Eu le-am zis unde să se ducă şi cred că s-or dus fiecare unde or vrut. Că, deci, preşedinta n-o fost de acord să facă cum am zis noi. O zis că pur şi simplu nu o interesează nimic. Înţelegi? N-o vrut. Dar lasă că mă duc eu în sală şi doar ştie copilul să iasă la WC.

(…)

Fărcăşescu: Vezi că Lucia asta cu care ai vorbit tu, blonda, n-o tăiat, o subliniat „literatură”. Ai grijă să vezi, să-i găseşti lucrarea, ştii?

Milotin Mirela: Bun. Aha, bun, bun.

Fărcăşescu: N-o tăiat, o subliniat. O greşit, că m-o sunat acuma, ştii?

Milotin Mirela: Aha. Bun.

Preşedintele comisiei stabilea direct cu elevii modalitatea prin care să ia Bac-ul sau să obţină o notă mare.

Fărcăşescu: O s-o trimit tot pe ea mâine, să vedem.

Interlocutoare: Aha. Ca să-mi spună ce scriu… ştii… pe foaie.

Fărcăşescu: Cum facem, ştii? Eventual de duci la baie, vedem cum.

Interlocutoare: Aha. Păi da, dar la baie vine cineva după tine, nu ştii cum.

Fărcăşescu: Da, dar tre să vorbesc şi cu asistenţii, să vedem cine-i acolo.

Interlocutoare: Da. Şi mâine nu se poate vorbi, că poate-i altcineva, îi mai… ha?

Fărcăşescu: Nu se poate că se vede pe cameră.

Interlocutoare: Deci nu se închide deloc?

Fărcăşescu: Deloc. Păi nu, că se vede pe cameră. Numa eventual te ia pe tine la baie, îţi dă ce trebe şi atunci uşor tu scoţi şi scrii, ştii? Ca şi cum ar fi ciorna aia care ţi-o dat-o, ştii?

Interlocutoare: Aha.

Lucrurile au mers mult mai departe de atât. „Semnele au fost inserate pentru ca lucrările celor doi candidaţi să fie recunoscute, extrase din sala de corectare şi înlocuite cu alte lucrări ce urmau a fi scrise de către cei doi candidaţi, în după-amiaza aceleiaşi zile, sub supravegherea învinuitei Mirela Milotin”, au reţinut procurorii.

Florin Fărcăşescu şi Mirela Milotin au ajuns în faţa instanţei. Elevii sunt urmăriţi penal într-un dosar disjuns.

 

Rămâi pe expressdebanat.ro pentru noi dezvăluiri legate de fraudarea Bac-ului în Caraş-Severin! 

Comments

  1. petrescu says:

    “Mirela Georgeta Milotin este doar unul dintre cadrele didactice care a participat direct la aceasta frauda…”…, dar nu e prima data cand face acest lucru !