Copiii refugiați din Ucraina în zona de vest a țării merg în tabără, în această vară, cu ajutorul voluntarilor LOGS

tabara refugiati

Peste 600 de refugiați din Ucraina sunt asistați la Timișoara de voluntarii Asociației LOGS – Grup de Inițiative Sociale. Dintre aceștia, mai mult de jumătate sunt minori care au ajuns aici împreună cu mamele sau bunicile lor. Pentru ei, voluntarii organizează în această vară trei tabere în jurul Timișoarei. 

Prima din cele trei tabere s-a încheiat vineri, după 5 zile cu mult soare, distracție, piscină, ateliere de artă, călărit, foc de tabără și puțină vacanță pentru mamele copiilor.

„Suntem foarte bucuroși să putem realiza această primă tabără săptămâna aceasta într-o locație minunată la Sânandrei, lângă Timișoara. Cu susținerea partenerilor noștri reușim să oferim copiilor care au fugit din Ucraina din cauza războiului puțină normalitate și activități de vacanță și vară. O parte din echipa LOGS împreună cu voluntari s-a mutat zilele astea în tabără, iar implicarea lor se vede în activitățile derulate.”, a spus Flavius Ilioni Loga, directorul LOGS.

În tabără, copiii au participat la activități sportive și artistice. Cei mici au fost implicați și în activități de menținere a curățeniei în camerele lor și la bucătărie.

„Am dus 16 copii la o fermă în apropierea Timișoarei. Motivația principală a părinților care i-au trimis în tabără a fost ca cei mici să își facă prieteni și să se joace. La ferma unde stăm, copiii sunt într-un mediu calm, înconjurați de natură și animale, cai, iepuri, iezi, păsări. Descoperă mediul rural. Oamenii din sat s-au mobilizat la venirea noastră și ne-au pregătit activități frumoase. De exemplu, proprietarul unei alte ferme din apropiere ne-a invitat la el, ne-a servit cu suc și a plimbat copiii cu căruța pe câmp. Ca sa ajungem acolo am mers 2 km prin miriște. A fost minunat.”, a spus și Elena Tănase, manager de proiecte educaționale la LOGS.

Două mame voluntare din Ucraina stabilite în Timișoara au participat și ele în tabără și au gătit cu ajutorul copiilor.

„E un copil aici care a ajuns cu mama și frățiorul lui nou-născut la Centrul de Suport chiar în primele săptămâni ale războiului. Un copil empatic, impresionant de responsabil pentru vârsta lui. Îl vedem săptămânal la Casa LOGS și este entuziasmat de fiecare dată. În prima seară când am ajuns în tabără, ne-am așezat pe gazon să scriem regulile grupului. Copiii au fost invitați să facă propuneri. După câteva mâini ridicate, a ridicat și el mâna și a zis: «Să nu ne plângem dacă nu primim mâncare la timp». Mie mi s-a rupt inima. Se vede că este un copil care a trebuit să înțeleagă foarte multe în ultimele luni. Când nu participă la activități, îi place să stea singur.”, a mai povestit Elena Tănase.

Asociația LOGS va organiza în această vară alte două tabere, însă va continua și cu activitățile educaționale zilnice la Casa LOGS. Profesioniștii și voluntarii de la LOGS sunt motivați să ajute știind că structura și căldura care le este oferită micuților refugiați îi susține în procesul lor de a găsi un sens celor întâmplate acasă, în Ucraina, și în încercarea de a găsi resurse ca, împreună cu familiile lor, să meargă mai departe.

Peste 1.000 de refugiați din Ucraina au solicitat protecție temporară în Timișoara sau în județul Timiș, conform datelor Centrului Regional de Cazare și Proceduri. Asociația LOGS asistă în prezent la Casa LOGS peste 600 de refugiați cărora le oferă ajutor financiar, consiliere socială și informare, acces la sistemul educațional, asistență medicală, cursuri de limba română, consiliere psihologică și activități educaționale și recreative.