Studioul Artouching din Timișoara găzduiește sâmbătă un atelier de art-terapie pentru copii de toate vârstele. Atelierul va fi gratuit, iar micuții și tinerii vor fi încurajați, în cadrul programului, să își dezvolte creativitatea.
Atelierul are loc sâmbătă, în 11 iunie, de la ora 10.30 și va avea o durată de o oră și jumătate. Copiii vor fi invitați să lucreze creativ și vor fi susținuți să își antreneze spontaneitatea, sub îndrumarea art-terapeutului Alina Tofan. În cadrul atelierului vor primi noțiuni legate de sustenabilitate și vor lucra cu materiale reciclate cărora le vor da o nouă întrebuințare.
„Art-terapia îi ajută pe copii să își antreneze creativitatea și spontaneitatea, condiții atât de necesare pentru o dezvoltare armonioasă. Lucrez constant cu copii și observ cât de multă nevoie au să își numească emoțiile, să transforme în resurse lucruri care țin de imaginarul lor. E important să știe că există spații sigure, grupuri, în care sunt acceptați și încurajați, în care a da o formă artistică, creativă emoțiilor este un fel de a se exprima și de a le fi încurajate visele. Atelierul propus face parte din proiectul Eco Frequencies: Binaural Therapy, proiect în care muzica binaurală, ecologia și art-terapia împart aceeași frecvență.”, a declarat Alina Tofan.
Concret, în cadrul atelierului, se va lucra cu o „hartă” a emoțiilor.
„Vom cartografia cu ajutorul simbolurilor și al culorilor emoții care ne definesc. Este un exercițiu pe care îl lucrez des cu grupurile de copii, pentru că îi ajută să își vizualizeze, conștientizeze emoțiile și reprezentările acestora. De asemenea, vom lucra un exercițiu în care vom construi păpuși – personaj din hârtie și textile reciclate. Personajele cărora le vom imagina o identitate ne vor prezenta pe noi grupului. Jocul de rol va fi folosit pentru stimularea creativității, încurajarea limbajului și a storytelling-ului. Vor mai fi exerciții ce țin de ecologie, dobândirea unor noțiuni de bază legate de ecologie și de conștientizare a legăturii dintre om-natură și cum putem transforma lucruri care nu ne mai sunt necesare în alte obiecte, jucării.”, a mai explicat actrița Alina Tofan, artistă multidisciplinară.
Alina Tofan este co-fondator Plastic Art Performance Collective, lucrează constant cu grupuri diferite, folosind arta ca instrument în reducerea inegalităților sociale și pentru a oferi o perspectivă ce mizează pe incluziune și pe conceptul de „împreună”.
Atelierul se desfășoară la studioul artouching situat pe Splaiul Peneș Curcanul nr. 4, C. 30, Et. 1 (cu intrarea prin clădirea Azur). Evenimentul este parte din proiectul ECO frequencies: binaural therapy, proiect co-finanțat de AFCN.