Copiii cresc, grădinița nu! Un cartier din Lugoj așteaptă de 12 ani finalizarea unei unități de învățământ pentru preșcolari

Municipiul Lugoj se mai poate lăuda cu un record trist, după cel al bazinului acoperit inaugurat acum trei ani și închis imediat sau ștrandul orașului, în reabilitate de peste șase ani. De această dată, s-au adunat 12 ani, după ce în 2007 un comunicat al Primăriei Municipiului Lugoj anunța, cu surle și trâmbițe, construirea unei noi grădiniţe în cartierul Eftimie Murgu.

În anul respectiv, municipiul Lugoj a fost cuprins în programul de construcţie a unor noi unităţi preşcolare derulat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin intermediul Proiectului „Reforma Educaţiei Timpurii”. Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară a realizat un recensământ în cartierul Eftimie Murgu, din care a rezultat existenţa unui număr de 89 de copii, ai căror părinţi au fost de acord ca aceştia să fie înscrişi la viitoarea grădiniţă.

Primăria Municipiului Lugoj a avansat un proiect tehnic modular pentru construirea a două module cu o capacitate de 50 de locuri fiecare şi a unui corp administrativ. N-a trecut nici un an de la avântul inițial, că „educația timpurie” a primit o primă… contră. Grădinița, încă nenăscută, s-a micșorat cu un etaj. În 2008, noul primar, Francisc Boldea, anunţa reluarea lucrărilor la grădiniţa din cartier, respectiv turnarea planşeului în vederea protejării construcţiei peste iarnă. „Nu știm dacă mai putem continua investiţia iniţială, fiind necesară o sumă foarte mare de bani: 17 miliarde de lei. Am discutat deja cu constructorul – dorim să continuăm cu planşeul, după proiect, iar apoi să punem acoperişul. Nu cred că mai este necesar încă un etaj, spaţiul deja existent fiind arhisuficient pentru tot cartierul”. În aceste condiţii, adăuga edilul-şef, grădiniţa s-ar putea da în folosinţă în 2009, varianta cu etaj necesitând un termen de doi-trei ani, adică 2010-2011. „Trecerea la noua variantă se va face după consultarea personalului didactic, pe baza recensământului copiilor din zonă”, se mai menționa, deși cu un an înainte era dată cifra exactă, de 89 de copii.

În 2016, Primăria Lugoj avea prevăzută suma de 7 miliarde lei, ca investiție multianuală, și anunța că Grădinița din Balta Lată va fi gata în doi ani, conform proiectului inițial!

„În anul 2010, noi am sistat contractul cu constructorul, întrucât banii veniți pentru construcție erau pe un program guvernamental, care între timp s-a stins. Suma am pus-o din bugetul nostru, banii îi avem pregătiți și acum. Din ultimele discuții avute în executiv, vom pune din nou problema situației lucrărilor la zi, fie cu actualul constructor, fie cu un alt constructor, dar în acest caz e necesară o expertiză. Trebuie actualizat acest aspect”, declara edilul-șef al Lugojului. Primarul Francisc Boldea mai spunea că va rămâne la planul inițial: „nu vom face modificări la proiectul inițial, cel cu etaj. Modificarea de proiect ar lua mult timp pentru reproiectare și noi ne-am propus ca Primărie un target la 1 decembrie 2018, pentru a realiza toate aceste investiții în oraș”. Până atunci, copiii din cartier aveau, ca și acum, varianta alternativă a Grădiniței cu Program Normal nr. 11 de pe Strada Libertății. Capacitatea grădiniței din Eftimie Murgu, ca spațiu educativ, era reevaluată de aproximativ 50 de copii.

Singurul lucru cert este că cei 89 de copii de atunci au devenit acum adolescenți în toată regula și asta fără să crească precum Făt-Frumos, într-un an ca alții în șapte…

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/