Proverbul „după faptă și răsplată” s-a adeverit în cazul copiilor Centrului de Tineret din orașul de la malul Dunării. Astfel, cu bănuții strânși de la colinde, dar mai ales datorită sprijinului financiar venit din partea Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Moldova Nouă, 25 de tineri s-au putut bucura de câteva zile de vis petrecute în stațiunea turistică Parâng.
În perioada 4-7 februarie, cu ghiozdanul plin de hăinuțe, nicidecum de cărți, caiete sau alte rechizite, cei 25 de tineri, împreună cu preotul Ion Nedelcu (preot al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Moldova Nouă) au hotărât să transforme vacanța intersemestrială într-un vis de neuitat. Dar nu oriunde, ci chiar în Munții Parâng, acolo unde aerul curat, peisajul mirific și murmurul naturii câștigă orice bătălie cu lumea virtuală, elemente definitorii care-l aduc pe om mai aproape de adevăratul scop, mai aproape de Dumnezeu!
Referitor la activitățile pe care copiii au reușit să le-ntreprindă în cadrul excursiei pe tărâmul regatului de gheață, părintele Nedelcu detaliază pentru expressdebanat.ro: „Tinerii prezenți au beneficiat de un program concentrat, în special, pe recreere și socializare, drumeții și cursuri de schi. Din program nu au lipsit dezbaterile pe diferite teme religioase de interes, specifice vârstei, precum și un program de rugăciune”.
Totodată, Nedelcu explică cât de vitale sunt aceste activități pe care biserica le desfășoară în rândul tinerilor, în special, cât de mult contribuie acestea la dezvoltarea sănătoasă a adolescenților, precum și cât de esențială este legătura dintre om și ființă creatoare: „Tinerii sunt o categorie de creștini asupra cărora Biserica trebuie să-și îndrepte cât mai mult atenția, deoarece ei se află la o vârstă foarte vulnerabilă, vârstă la care apar foarte multe întrebări și la care sunt nevoiți să facă alegeri importante pentru viață, alegeri care pot fi greșite, dacă nu sunt îndrumați corect. Tocmai din acest motiv tinerii trebuie să fie sub îndrumarea Bisericii pentru a-i păzi de eventualele căderi”.
Din păcate însă părintele scoate în evidență că „mulți tineri sunt rupți de Biserică. Majoritatea cred că se poate trăi și fără Biserică. Sunt dezinformați, mai ales dacă au fost crescuți de mici în afara Bisericii. Când ajung la maturitate, se vor întreba ce rost are mersul la Biserică? Sf. Ap. Pavel ne spune, despre credință, că vine în urma auzirii. Dar aici apare o altă problemă și anume: cum să crezi, dacă nu înțelegi ce auzi?”.
Cu speranța în suflet, parohul de la Moldova Nouă nu-și pierde nădejdea și știe că, orice lucru, ca de altfel și apropierea de Dumnezeu, trebuie luată pas cu pas: „Evanghelia și viața în Hristos trebuie prezentate tinerilor pornind de la lucruri simple, fundamentale. Și, pe măsură ce le-nțeleg, trebuie trecut la lucruri mai profunde. Bineînțeles că acest lucru trebuie făcut treptat: încă de mici, îndrumați de către părinți, iar, mai apoi, de către Biserică”.