Copii care nu mai vor să trăiască și amenință cu sinuciderea! La asta s-a ajuns în centrele de plasament cărășene. Victimele fără vină ar putea fi, în sfârșit, răzbunate! Coșmarul din spatele ușilor închise a ajuns la organele abilitate, așa că nu este exclus ca Ana Vasile să răspundă pentru traumatizarea unor suflete nevinovate! Iar odată cu ea, și fostul șef al Complexului de Servicii Sociale Reșița, Florin Ștefu.
Bătăi, abuzuri sexuale, minore însărcinate și depresii cu final tragic. La toate acestea, directorul DGASPC, Ana Vasile, a închis ochii. Ba mai mult, a ales să-i reducă la tăcere pe subordonații care încercau să tragă un semnal de alarmă. Acum însă ar putea răspunde penal în urma unui raport al Consiliului Județean Caraș-Severin care a scos la iveală coșmarul copiilor din centrele de plasament. Cel puțin asta lasă să se înțeleagă vicepreședintele forului județean, Ionuț Popovici, cel care a coordonat controlul tematic cerut de președintele Hurduzeu.
„Conform Dispoziției 479 a președintelui Consiliului Județean din 2016, s-a constituit o comisie de control tematic la DGASPC, a cărui coordonator am fost eu. Am găsit foarte multe nereguli, n-aș vrea să intru în detalii, pentru că, în acest moment, există câteva sesizări la Comisia de Disciplină, pe de-o parte, și pe de altă parte, acest raport a fost transmis instituțiilor de stat care probabil vor aprecia dacă se impun sau nu măsuri. Puteți aprecia și dumneavoastră dacă elementele descoperite de această comisie au conținut penal sau nu. Comisia de disciplină a primit mai multe sesizări, care sigur vor avea un efect”.
Mai exact, la capitolul juridic al raportului Consiliului Județean, se arată că „s-au constatat foarte multe abuzuri deosebit de grave, la care au fost supuși minorii ocrotiți în această instituție de asistență socială”, fiind menționate, în acest sens, „repetatele abateri cu iz penal” săvârșite de Florin Ștefu, fostul șef al Complexului de Servicii Sociale Reșița. Potrivit aceluiași raport, „deosebit de gravă este atitudinea complice a directorului executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, doamna Ana Vasile, care a cunoscut, a tolerat și nu a luat măsurile legale pe care, potrivit funcției pe care o deține, avea obligația să le dispună”.
De cealaltă parte, Ana Vasile pare de neclintit și puțin îi pasă de controalele la care instituția pe care o conduce este supusă. Chiar înainte de controlul efectuat de echipa din cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin, Ana Vasile a ținut o ședință cu conducerea centrelor și a direcției, spunându-le că verificarea are menirea de a o destitui. În cadrul unei alte întâlniri, le-a spus șefilor de centre că nu va fi schimbată și să stea liniștiți, să le zâmbească membrilor din comisia de control, la fel cum face și ea și că totul se va termina cu bine.
De asemenea, potrivit raportului de control, Ana Vasile s-a asigurat ca niciunul dintre subordonații care au curajul să vorbească să nu rămână nepedepsit, amenințându-i că vor da socoteală.
Totodată, Ana Vasile părea sigură de scaunul pe care îl ocupă. Directorul executiv al DGASPC ar fi afirmat că „nu va pica, pentru că are relații sus puse și că va contesta toate deciziile comisiilor care vin în control”.
Ana Vasile a încălcat o serie de legi!
În urma celor constatate, comisia de control din cadrul Consiliului Județean consideră că directorul executiv nu a respectat anumite prevederi legale. Este vorba despre Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, dar și despre Legea nr. 286 din 17 iulie 2009, actualizată, privind Codul penal. În ceea ce privește cel de-al doilea act normativ, sunt enumerate mai multe articole de lege:
Art. 193 Lovirea sau alte violențe
Art. 197 Rele tratamente aplicate minorului
Art. 262 Nedenunțarea unor infracțiuni
Art. 263 Omisiunea sesizării organelor judiciare
Art. 264 Favorizarea infractorului
Art. 206 Amenințarea
Art. 219 Agresiunea sexuală
Art. 221 Coruperea sexuală a minorilor
Art. 297 Abuzul în serviciu
Totodată, în raport este specificată și Legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare. „În ceea ce privește modul în care directorul executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, doamna Ana Vasile a încălcat prevederile legale privind ocuparea funcțiilor de conducere, cu scopul de a-l favoriza și avantaja pe domnul Florin Ștefu, comisia a constatat următoarele: (…) Deși legislația în vigoare interzice ocuparea temporară a funcțiilor de conducere mai mult de 6 luni, acesta a ocupat temporar acest post de conducere timp de 5 ani”.